Delfinaario

Tampereen Särkänniemi Oy lopettaa delfinaariotoiminnan

Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus on päättänyt, että yhtiö lopettaa delfinaarioliiketoiminnan ja sulkee delfinaarion. Nyt delfinaariossa keskitytään eläinten siirtoon liittyviin valmisteluihin, eikä näytöksiä enää pidetä. Tällä sivulla vastaamme yleisimpiin delfinaarioon ja delfiineihin liittyviin kysymyksiin.

1. Miksi delfinaario ei ole auki?

Särkänniemen delfinaariota koskevien YT-neuvotteluiden lopputulemana Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus päätti lokakuussa 2015, että Särkänniemi lopettaa delfinaariotoiminnan. Näytöksiä ei ole pidetty syksyn 2015 jälkeen. Särkänniemen neljä pullokuonodelfiiniä päätettiin tuolloin siirtää eurooppalaisten yhteisesti hyväksyttyjen eläintenhoitovaatimusten (EEP-ohjelma) mukaisesti toimivaan delfinaarioon tai merieläinkohteeseen, kun sopiva paikka löytyy.

2. Missä Särkänniemen delfiinit ovat nyt ja mitä niille kuuluu?

Delfiinit asuvat edelleen Särkänniemen delfinaariossa, jonka henkilökunta hoitaa niitä kuten tähänkin asti. Ne voivat hyvin, ja niiden normaalit päivittäiset arkirutiinit ja leikkihetket jatkuvat edelleen. Ainoa muutos aiempaan on se, että näytöksiä ei enää pidetä.

3. Miksi delfiinit eivät ole vielä muuttaneet?

Selvitystyöt delfiinien uuden kodin löytämiseksi ovat edelleen kesken. Selvitystyö on kestänyt alun perin arvioitua pidemmän aikaa, sillä Särkänniemi etsii delfiineille parasta mahdollista paikkaa ja haluaa ottaa kaikki vaihtoehdot huomioon. Päätöksessä painavat ennen kaikkea viranomaismääräykset ja eläinten hyvinvointi. Etsinnässä on asiantuntijoiden suosittelema delfinaario tai merieläinkohde, jossa delfiinien olisi hyvä elää. Särkänniemi kuulee mm. EEP:n lajikomitean asiantuntijoita, joiden näkemykset ovat Särkänniemeä velvoittavia. EAZAn (European Association of Zoos and Aquariums) alaisen EEP-ohjelman (European Endangered Species Program) lajikomitea valvoo uhanalaisiin eläimiin sekä delfiineihin liittyviä olosuhteita ja ratkaisuja.

4. Ovatko Särkänniemen delfiinit myytävänä? / Onko Särkänniemen delfiinit myyty?

Ei. Särkänniemi ei ole myynyt eikä tule myymään delfiinejä, vaan kyse on vastikkeettomasta siirrosta uuteen paikkaan. Särkänniemi ei siis hyödy siirrosta rahallisesti.

5. Siirretäänkö delfiinit Kreikkaan?

Särkänniemelle on myönnetty delfiinien siirtolupa Kreikassa sijaitsevaan Attica Zoological Parkiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että delfiinit olisi varmasti päätetty siirtää sinne, vaan kyseessä on yksi vaihtoehto muiden joukossa. Viranomaislupia ei kuitenkaan myönnetä kevyin perustein, ja Attica Zoological Park on mahdollinen vaihtoehto delfiinien tulevaksi kodiksi.

6. Miten delfiinien hyvinvointi turvataan käytännössä uudessa kohteessa?

Delfiineihin erikoistuneet eläinlääkärit, valvovat viranomaiset ja eläintensiirtoihin erikoistuneet asiantuntijat ovat mukana varmistamassa eläinten hyvinvointia sekä Särkänniemen päässä että tulevassa uudessa paikassa.

7. Miksei selvitystyön vaiheista ja vaihtoehdoista kerrota julkisuuteen?

Särkänniemellä on käynnissä luottamuksellisia neuvotteluita eri tahojen kanssa, eikä niistä voi vaitiolovelvollisuuden vuoksi puhua etukäteen. Särkänniemi tiedottaa delfiineihin liittyvistä asioista sitten, kun jotain konkreettista kerrottavaa on.

Särkänniemen Delfinaario

Delfinaariossa asustaa neljä delfiiniä: Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti. Delfinaario aloitti toimintansa vuonna 1985, jolloin sinne siirrettiin viisi Meksikonlahdelta pyydettyä pullokuonodelfiiniä. Tuolloin saapuneista delfiineistä Veera ja Delfi asuvat edelleen Delfinaariossa. Leevi ja Eevertti puolestaan ovat paljasjalkaisia tamperelaisia.

Faktoja delfiineistä ja delfinaarioista

  • Ihmisen hoidossa on tällä hetkellä noin 3000 delfiiniyksilöä
  • Yli 300 000 delfiiniä kuolee vuosittain merissä ihmisen toiminnan vuoksi. Tässä luvussa ovat mukana vain verkkoihin kuolleet delfiinit.
  • Eurooppalaisiin merinisäkäspuistoihin ei nykyään pyydetä delfiineitä luonnosta.
  • EEP-ohjelma mahdollistaa kannan geneettisen monimuotoisuuden säilyttämisen.
  • Delfiinien tuonti toisista eläintarhoista on osa normaalia eläintarhatoimintaa.
  • Delfiinin elinikäodote on luonnossa noin 12 vuotta, delfinaarioissa yli 25 vuotta.
  • Lähes 70 % delfinaarioissa elävistä delfiineistä on delfinaarioissa syntyneitä.

Delfinaario, Särkänniemi