Akvaarion vanhukset

Julkaistu: 26.9.2014

Särkänniemen Akvaario on avattu jo vuonna 1969. Vuosien varrella Akvaariossa on ehtinyt asustaa jos jonkinlaisia eläviä – evillä ja ilman. Ihan alkuperäisiä asukkaita ei Särkänniemen Akvaariossa enää ole jäljellä, mutta muutama pitkäaikainen tuttavuus kylläkin.

 

Sammet

Kylmänveden altaassa ui kaksi sampea, jotka ovat akvaarion vanhimmat asukkaat. Sammet on tuotu Särkänniemeen 70- luvulla Tampereen kalamarkkinoilta, jossa ne olivat esillä akvaarioissa. Sammet ovat pitkäikäisiä kaloja, ne voivat elää kymmeniä vuosia, mahdollisesti jopa sata vuotta. Särkänniemen sammet ovat komeita, puolitoista metriä pitkiä vonkaleita.

Sampia on aikanaan elänyt Itämeressäkin, mutta nykyään luonnonvarainen kanta on sieltä hävinnyt. Satunnaisesti niitä saatetaan vielä tavata, mutta yksilöt ovat peräisin istutuksista tai karanneet viljelylaitoksilta. Suomen suurin sampi oli Kokemäenjoesta vuonna 1914 saatu 152 kg painanut yksilö.

Panssaripäämonni

 Mustaokamonni

Monnit

Myös monnit kuuluvat pitkäikäisiin kaloihin. Särkänniemessä asuu kaksi monnivanhusta. Panssaripäämonni on akvaarion asukkaista suurin, se painaa yli 30 kiloa. Panssaripäämonni on tullut Särkänniemeen 90 -luvun alussa. Se asui tätä ennen kotiakvaariossa, jossa se oli popsinut altaasta muut kalat ja nielaissut akvaarion lämmittimenkin. Sen omistaja oli vetänyt lämmittimen johdosta pois sen vatsasta. Panssaripäämonnilla on edelleen hyvä ruokahalu. Se on oppinut hakemaan ruokansa hoitajan kädestä.

Mustaokamonni tuli 80- luvulla Akvaariolinnasta. Silläkin on kokoa yli metrin. Mustaokamonnin jäljiltä akvaarion pohjahiekka on täynnä pieniä harjanteita. Monni imee hiekasta ruokaa torvimaisella suullaan ja puhdistaa samalla pohjan.

 

Iguaani

Puolitoistametrinen iguaani viihtyy vakipaikallaan veden päällä olevalla oksalla. Siinä iguaanilla on mukava köllötellä lämpölampun alla. Tämä iguaani ei ole enää ihan nuori. Se oli aiemmin pikkupojan lemmikkinä ja muutti sitten Särkänniemeen 90 –luvulla. Iguaani on hyvä uimari ja voi pudottautua oksalta veteen. Tämä vanhus ei enää viitsi tehdä uimareissuja vaan valitsee mieluummin lämpimän paikan oksallaan.

Näihin ja muihin Akvaarion ihmeellisiin eväkkäisiin sekä matelijoihin pääsee tutustumaan syysviikonloppuisin klo 11-17. Tuolloin Akvaariossa järjestetään myös tietoiskuja sekä Akvaarion asukkaiden ruokintanäytöksiä.

Kirjoittaja on Särkänniemen akvaarionhoitaja Johanna Dianoff

 

Tunnisteet: ,