Tamperelaisten koulujen 4.-luokkalaisille ilmainen vierailu 

Tampereen Särkänniemi Oy tarjoaa yhdessä Tampereen kaupungin koulutoimen kanssa elämyksellisen opintokäynnin Särkänniemeen kaikille Tampereen alueen neljäsluokkalaisille.

Tarkoituksena on, että vuosittain kaikki ko. vuoden neljäsluokkalaiset pääsisivät vierailemaan Särkänniemen opetuksellisissa kohteissa.  Särkänniemen opetuskohteita talvikaudella ovat Akvaario, Planetaario ja Näsinneulan näkötorni.

Opintokäynti, johon sisältyy keittolounas, on kouluille ilmainen. Opintoretken kuljetusjärjestelyt hoitaa kyseinen koulu itse.

4.-luokkalaisten vierailupäivät 2017-2018:

ma 30.10. ti 31.10. ke 1.11.
ma 6.11. ti 7.11. ke 8.11.
ma 13.11. ke 15.11.
ma 20.11. ti 21.11. ke 22.11.
ma 15.1. ti 16.1. ke 17.1.
ma 22.1 ti 23.1. ke 24.1.
ma 29.1. ti 30.1. ke 31.1.
ma 5.2. ti 6.2. ke 7.2.
ma 12.2. ti 13.2. ke 14.2.

Kohteiden ohjelmasisältö:

Akvaario, n. 45 min
Oppilaat kiertävät oppaan johdolla Akvaariossa etsien tietoa kaloista. Samalla vastataan kysymyksiin ja tutkitaan mm. kalan rakennetta.

Planetaario, n. 45 min.
Planetaarionäytös, kesto noin 25 minuuttia. Tämän jälkeen oppilaat tulevat planetaarioaulaan, jossa opettajan johdolla tutustutaan aurinkokuntamalliin (planeetat) sekä seinällä oleviin tähtikuvioihin. Opettajalle on varattu paikan päälle oma tietopaketti aiheeseen liittyen, jonka perusteella planeetat ja tähtikuviot voi esitellä

Näsinneula n. 45 min
Näsinneulassa oppilaille on suunniteltu opetuksellinen QR-koodirata, jonka mukaan oppilaat kiertävät näköalatasanteen. QR-koodit skannataan omilla laitteilla ja niiden takaa löytyy lyhyitä videoita ja tehtäviä Tampereen paikallistuntemukseen liittyen.

Aikataulu
Vierailupäivään voi osallistua maksimissaan 70 oppilasta/päivä. Jokaisella ilmoittautuvalla oppilasryhmällä tulee olla mukana oma valvoja. Koululaiset kokoontuvat klo 9.00 Näsinneulan sisääntulon aulaan, jossa suoritamme jaon kolmeen suurinpiirtein samankokoiseen ryhmään opetuksen laadun takaamiseksi. Ryhmien ohjaajina toimii
Särkänniemen henkilökuntaa.

Omien laitteiden käyttö sallittu
Opintokäynti sisältää älylaitteilla katsottavia videoita ja tehtäviä. Ohjeistakaa oppilaat etukäteen ottamaan omat laitteet mukaan. Tehtäviä voi tehdä myös pienryhmissä,
jos kaikilla ei ole omia laitteita.

Varaukset

Vierailupäivät ovat varattavissa nyt! Varaus tulee tehdä Särkänniemen Myyntipalveluun vähintään kaksi viikkoa ennen vierailupäivää p. 020 7130 212 tai myyntipalvelu@sarkanniemi.fi. Myyntipalvelu avoinna ma-pe klo 9-16.

Varatessa tulee mainita, että kyse on tamperelaisten neljäsluokkalaisten vierailusta. Varauduthan siihen, että ryhmäsi saatetaan jakaa pienemmäksi tai siihen voidaan lisätä oppilaita. Varaukset kyseisille päiville tehdään varausjärjestyksessä. Kuhunkin päivään voimme ottaa max. 70 oppilasta / päivä. Ruokailun osalta tulee ilmoittaa ennakkoon mahdolliset erikoisruokavaliot. Koska ruokailu on vasta klo 12, on aikatauluun varattu lyhyt evästauko, jolloin voi nauttia omia eväitä.

Ryhmät kokoontuvat alkuinfoon Näsinneulan sisääntulon aulaan. Alkuinfo aloitetaan klo 9.05. Aikataulussa pysymiseksi pyydämme ystävällisesti saapumaan paikalle ajoissa.

Akvaario

Akvaariossa  tutustutaan useisiin eri kalalajeihin ja niiden rakenteisiin, elintapoihin ja elinpaikkavaatimuksiin. Tarkastelemme kalan yleisrakennetta, aisteja ja sopeutumista vesielämään. Suomalaisten kalojen lajintunnistusta.

KESKEISET SISÄLLÖT

  • Kalan rakenne
  • Suomen kalasto: lajintunnistus

Lisäksi sivutaan seuraavia aiheita

  • Matelijat: suomalaiset matelijalajit, lajintunnistus
  • Ilmiöitä biologiassa:

Symbioosi: esimerkkinä merivuokko ja vuokkokala

Muodonvaihdos ja neotenia: esimerkkinä aksolotli

  • Ravut: ravun rakenne
  • Sammakkoeläimet: suomalaisia sammakkoeläimiä
  • Tasa- ja vaihtolämpöisyys
  • Eliökunnan luokittelu: selkärankaiset ja selkärangattomat eläimet, matelijat, kalat, sammakkoeläimet, äyriäiset, nilviäiset.

Aihealueita käydään läpi Akvaariokierroksen mukaan. Oppilaat saavat tehtäväpaketin, jonka kysymyksiin he vastaavat sitä mukaa kun aiheissa edetään.

Planetaario

  • Katso lisätietoa Me Muukalaiset Planetaario-ohjelmasta täältä.
  • tähtikuviot: opettajan on helppo esitellä Planetaarioaulassa olevat planeettamallit opettajalle paikanpäällä annettavien lisämateriaalien avulla.

 Näsinneula

Näsinneulan näköalatasanteella tutustutaan Tampereen lähiseutuun sekä matkailukohteisiin. Näsinneulaan on tehty QR-koodirata, jonka kiertämällä saa kattavan kuvan Näsinneulan lähiympäristöstä. QR-koodit luetaan oppilaan/ koulun omilla älylaitteilla (myös pienryhmätyöskentely mahdollista, jos kaikilla ei ole omia laitteita) ja niiden takaa löytyy lyhyitä opetuksellisia videoita ja tehtäviä.