Panssaripäämonni

Panssaripäämonni (Phractocephalus hemioliopterus)
Kotoisin: Etelä-Amerikasta
Koko: jopa 180 cm ja 80 kiloa
Ikä: 15–20 vuotta
Ravinto: Kalat, äyriäiset ja veteen pudonneet hedelmät.

Poikasena pieni ja sympaattisen näköinen panssaripäämonni on joskus päätynyt akvaarioharrastajien altaaseen. Pian tämä ahmatti on vallannut altaan ja popsinut sen muut asukkaat, ja mikä pahinta, se kasvaa yhä. Aikuinen panssaripäämonni voi olla jopa 180 cm pitkä ja painaa 80 kg, eli se ei siis ole mikään kotiakvaariokala. Kotiseudullaan panssaripäämonni on suosittu saalis urheilukalastajien keskuudessa, vaikka sen lihaa ei ruoaksi käytetäkään. Panssaripäämonneja elää Amazon-, Orinoco- ja Essequibo-joissa. Panssaripäämonni voi nielaista saaliin, joka on lähes puolet sen omasta koosta. Särkänniemen panssaripäämonni on tullut kotiakvaariosta ja on niin kesy, että se tulee syömään kädestä.