Tiikerihäntämerihevonen

Tiikerihäntämerihevonen (Hippocampus comes)
Kotoisin: Intian valtameri ja Tyynimeri
Koko: Noin 18 cm
Ikä: 2–4 vuotta
Ravinto: Pienet äyriäiset kuten artemia, mysis ja krilli

Merihevoslajeja on löydetty yli 40. Pienin niistä on kääpiömerihevonen, joka on vain n. 1,5 cm pituinen. Suurimmat merihevoslajit kasvavat jopa 30 cm mittaisiksi. Merihevoset kuuluvat luukaloihin aivan kuten ahvenetkin! Merihevoset ääntelevät nyökyttelemällä päätään saaden aikaan kiliseviä ja raksahtelevia ääniä, erityisesti ruokailun ja parittelun aikana.

Löydettyään kumppanin pysyvät merihevoset yhdessä koko elämänsä ajan. Merihevospariskunta tapaa toisensa joka päivä, hännistään yhteen kietoutuen ja spiraalimaisesti kohti pintaa tanssien. Merihevoset voivat vaihtaa väriään, ja ne tekevätkin niin jopa tehokkaammin kuin kameleontit! Tietyt lajit voivat myös kasvattaa pintaansa ulokkeita, jotka auttavat merihevosta sulautumaan ympäristöönsä.

Merihevosten lisääntymiskäyttäytyminen on ainutlaatuista eläinkunnassa. Naaras laskee mätimunat koiraan haudontapussiin, jossa ne hedelmöityvät. Munat kiinnittyvät pussin seinämiin ja alkavat kehittyä. Koiras hautoo poikasia pussissaan lajista riippuen 10-30 vrk, jonka jälkeen se ”synnyttää” pusertamalla poikaset ulos haudontapussista. Tämän jälkeen poikaset joutuvat selviytymään omin neuvoin.