Tänään
Sää
Web-kamera
Delfinaario-näytökset
12, 14, 15.30
Planetaario-näytökset
11.30, 13.30, 15
Akvaario
11.00 - 17.00
Näsinneula
11.00 - 23.30
Ravintola Näsinneula
11.00 - 23.30
Ravintola Huvimaja
11.00 - 16.00
5D-Kauhukino
12.30 - 16.30

Katso kaikki aukioloajat

Särkänniemen ravintoloilla Joutsenmerkki

Mikä on Joutsenmerkki?

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Merkki opastaa kuluttajia valitsemaan ympäristön kannalta parempia tuotteita ja kannustaa valmistajia tekemään tällaisia tuotteita.

Joutsenmerkin voivat saada vain sellaiset tuotteet ja palvelut, jotka omassa ryhmässään kuuluvat ympäristön kannalta parhaitten joukkoon. Merkin vaatimukset asetetaan siten, että enintään 20-30% ryhmän tuotteista/palveluista pystyy läpäisemään ne. Joutsenmerkki huomioi eri ympäristövaikutukset hyvin monipuolisesti tuotteen/palvelun koko elinkaaren ajalta. Tällaisia vaikutuksia ovat mm. ilmaston lämpeneminen, vesistöjen rehevöityminen ja ympäristön kemikalisoituminen.

Vain sellaiset tuoteryhmät hyväksytään Joutsenmerkinnän piiriin, missä merkillä voidaan saavuttaa huomattavaa ympäristöhyötyä. Tuoteryhmään tulee ensinnäkin liittyä jokin ympäristöongelma. Lisäksi markkinoilla tulee olla ympäristön kannalta parempia ja huonompia tuotteita kyseisessä tuoteryhmässä, jotta merkin avulla voidaan ohjata kulutusta ympäristön kannalta parempiin vaihtoehtoihin.

Joutsenmerkki Särkänniemen ravintoloille 2011

Särkänniemi on ensimmäinen huvipuisto Pohjoismaissa, jonka omistamat ja ylläpitämät ravintolat ovat saaneet Joutsenmerkin.

Saadakseen Joutsenmerkin tulee ravintolan täyttää tiukat ja monipuoliset vaatimukset, jotka koskevat mm. raaka-aineiden alkuperää, astianpesu- ja siivouskemikaaleja, ravintolan veden- ja energiankulutusta, kertakäyttötuotteita sekä jätehuoltoa. Ravintolalla tulee lisäksi olla kirjallinen ympäristöjohtamis-järjestelmä, joka mm. ohjeistaa selkeästi mitä raaka-aineita ja tuotteita ostetaan ja mitä ei.

Käytännössä merkki näkyy ravintolassa esimerkiksi luomuraaka-aineiden suosimisena. Kaikki Tampereen Särkänniemi Oy:n omistamat ja ylläpitämät ravintolat ovat Joutsenmerkin piirissä. Se käsittää yhteensä 17 myyntipistettä: ravintoloita, kahviloita ja kioskeja. Ravintoloissa suositaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja käytetään uusiutuvaa energiaa.