Vielä ehtii tutustumaan Sara Hildénin taidemuseon suosittuun Andy Warhol-näyttelyyn

Julkaistu: 21.5.2014

An American Story 
ANDY WARHOL
Marilyn
Monroe, 1967
Yksityiskokoelma © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc, / KUVASTO 2014

 

 

”Tämä taiteilija ajattelee samalla tavoin kuin minä!” Näin pikkutyttö kuvaili vierailuaan Andy Warholin -näyttelyssä, jossa on esillä taiteilijan tuotantoa vuosilta 1961–86. Warhol kuvasi teoksissaan aikansa Amerikkaa, ja teokset puhuttelevat yhä.

Warhol pyrki ja onnistui luomaan taidetta, jota jokainen pystyy ymmärtämään. Campbellin säilyketölkit, Marilynin ja muiden julkkisten muotokuvat sekä kuolemasta muistuttavat pääkallot ja sähkötuolit kertovat Warholin näkemästä ja kokemasta arkipäivästä. Hän kertoi teoksillaan amerikkalaisen tarinan, joka kiinnostaa ihmisiä edelleen: tähän mennessä näyttelyn on nähnyt jo ennätysmäiset 35 000 kävijää.

Moni näyttelyvieras on kertonut vierailleensa museossamme ensimmäistä kertaa, ja eräs vanhempi herraseurue tunnusti vierailevansa ensi kertaa eläissään tämänkaltaisessa taidelaitoksessa. ”Hieno näyttely!”, he kiittelivät lähtiessään.  Mutta mikä toi heidät tänne? Yksi tiesi Andy Warholin Rolling Stonesin kautta, ja Mick Jaggerin muotokuvat piti nähdä livenä. Toiselle oli tärkeää nähdä Marilynit.

Näyttelyn laajuus ja erityisesti taitelijan omakuvat ovat yllättäneet. Andy Warhol paljastaa valokuviin perustuvissa omakuvissaan useammat erilaiset kasvot. Selfieitä vuosikymmenten takaa? Taiteilija taisi olla aikaansa edellä!

Näyttelyn tarinaa on helppo seurata, sillä omakuvien ohella kaikki muutkin teokset perustuvat valokuvaan – itse otettuihin tai mediasta napattuihin. Warholin kerrotaan kulkeneen kamera kaulassaan. Osan kuvista hän lainasi mediasta. Tämähän on kuin kuvablogi!

”Jos haluat tietää kaiken Andy Warholista, katso vain maalauksiani, filmejäni ja minua – ja siinä olen. Pinnan alla ei ole mitään.” – Andy Warhol

 

Andy Warhol – An American Story
Sara Hildénin taidemuseossa 29.5.2014 asti
Avoinna joka päivä 10–18
www.tampere.fi/sarahilden

 

Kirjoittaja on Sara Hildénin taidemuseon tiedottaja Anne Kauramäki

ANDY WARHOL
Mick Jagger, 1975The Sonnabend Collection, New York © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. / KUVASTO 2014


ANDY WARHOL
Skull, 1976
museum moderner kunst stiftung ludwig wien, Vienna © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc, by SIAE 2014 © museum moderner kunst stiftung ludwig wien, Leihgabe der Österreichischen Ludwig Stiftung / KUVASTO 2014

 

Tunnisteet: