Väriterapiaa aikuisille, visuaalisia satuja lapsille

Julkaistu: 6.11.2014

Marika Mäkelän maalaukset vetoavat eri-ikäisiin katsojiin

Värillinen tapahtuma (1976). Sara Hildénin säätiön kokoelma. Kuvaaja Jussi Koivunen.

 

 

”Kaunista!”, on yleisin palaute Marika Mäkelän näyttelystä. Mäkelän maalausten ”silmän huumaava kauneus”, kuten Helsingin Sanomien kriitikko asian muotoili, tuntuu mykistävän valtaosan aikuiskävijöistä. Lapset sen sijaan tarinoivat vuolaasti: heille samat maalaukset näyttäytyvät visuaalisina satuina, joista tarinoita löytyy yhtä paljon kuin on kertojiakin.

Mäkelän maalaukset ovat enimmäkseen värikkäitä ja ei-esittäviä. Maalausten esittävät elementit liittyvät ornamentteihin, kulttuurisiin symboleihin ja ihmisenkaltaisiin hahmoihin. Tunnistettavat symbolit ovat taiteilijan mukaan maalausprosessin aikana hahmottuvia ”muistijälkiä”, jotka löytyvät samaan tapaan kuin arkeologiset kaivausaarteet. Osana taideteosta nämä jäljet kuitenkin irtoavat alkuperäisestä yhteydestään ja saavat uuden merkityksen osana teoksen kokonaisuutta – teoksista tarinoivat lapsikävijät ovat siis oikeilla jäljillä!

Mäkelän taiteessa koristeellisuudella on ollut keskeinen rooli. Kauempaa maisemaa muistuttavien maalausten lähempi tarkastelu paljastaa lukuisat värikerrokset, ja huomio kiinnittyy pian värien reitteihin ja kerrostumiin. Värien lomasta saattaa pilkottaa lehtikulta tai -hopea, joilla taiteilija kertoo korostavansa valoa. Hän kertoo kantavansa mukanaan lapsuuden kokemustaan matalalta lankeavasta pohjoisesta valosta. Maalauksissa on kuitenkin kyse muustakin kuin luontokokemuksesta: jokaisessa teoksessa tulee taiteilijan mukaan olla oma sisäinen valonsa.

Näyttelyn uusimmissa teoksissa, Salaisissa puutarhoissa, Mäkelä esittelee retrospektiivin teemaan liittyvän uuden kuva-aiheen, ”mattokääröt”, jotka viittaavat elettyyn elämään ”kuten räsymatot”. Näyttelyvieras tunnistaa mattokääröjen päädyistä varhaisemmista teoksista tuttuja kuva-aiheita, joissa kimmeltää glitter. Myös runsaasti koristellut hattumaiset veistokset liittyvät menneen muisteluun: Istutuksia-sarja on omistettu rakkaille ja tärkeille taiteilijoille, joiden nimiä ei näyttelyvieraille paljasteta.

Marika Mäkelä (s. 1947) on Suomen merkittävimpiä taidemaalareita. Kuvataiteen valtionpalkinnon hän on saanut kahdesti, vuosina 1974 ja 1984.

Sara Hildénin taidemuseoon koottu Marika Mäkelän näyttely on taiteilijan laajin Suomessa järjestettävä näyttely 16 vuoteen. Esillä on taiteilijan tuotantoa 1970-luvun lopulta tähän päivään.

Näyttely 25.1.2015 asti, avoinna ti–su 10–18, 8/6/4/3 €.

Tutustu Sara Hildénin taidemuseon internetsivuihin täällä.

 

 

Kirjoittaja on Sara Hildénin taidemuseon tiedottaja Anne Kauramäki

Sarjasta Istutuksia (2014). Sara Hildénin säätiön kokoelma. Kuvaaja
Jussi Koivunen.

Salainen puutarha, Verbena (2014). Taiteilijan kokoelma. Kuvaaja Paula Kukkonen.

 Tummaa valoa (1984). Heinon kokoelma. Kuva Marika Mäkelän arkistosta.

Tunnisteet: