Sateella Särkässä – parasta ikinä!

Julkaistu: 7.7.2015

Vesisade, Särkänniemi

Lätäköt eivät haittaa, kun rynnitään laitteesta toiseen!

Sään puolesta epävakainen kesä aiheuttaa kesälomasuunnittelijoille harmaita hiuksia. Mihin mentäisiin, mitä tehtäisiin, mitä jos sataa? Suomalaisilla lomailijoilla on hassu käsitys siitä, että hauskanpito ja kunnollinen kesälomailu onnistuisivat ainoastaan aurinkoisina, mieluiten helteisinä päivinä, ja sadepäivinä kuuluu kyhjöttää mökin nurkassa pelaamassa pasianssia.

Muistan itsekin lapsuuden Särkänniemi-reissuja edeltäneen tiukan säätiedotuksen seuraamisen. Sataako, eikö sada, päästäänkö Särkänniemeen? Vanhempieni mielestä huonolla säällä ei kannattanut mennä. Ehdollistuin uskomaan, että sade tarkoittaa huonoa huvipuistopäivää. Kerran automatkalla Särkänniemeen kesäsade yllätti, ja ehdin koko kuusivuotiaan tuskassani vuodattaa takapenkillä muutaman kyyneleen: sataa! Särkänniemi-päivä on pilalla!

Ei muuten ollut. Väkeä oli hieman tavallista vähemmän, ei ollut liian kuuma, ja sade taukosi pian. Kesätyökokemusten myötä olen oivaltanut yhä paremmin, että paras huvipuistosää ei välttämättä olekaan se hellekeli. Itse arvioisin, että Särkänniemeen on parasta tulla sellaisena +18-asteisena ja puolipilvisenä päivänä. Sadettakaan on turha pelätä, sillä muutamat pisarat eivät – lapsuudenkäsityksistäni poiketen – pilaa päivää vähääkään. Hyvin harvassa ovat päivät, jolloin vettä tulee taivaan täydeltä aamusta iltaan. Yleensä sadepäivänäkin sateelliset ja sateettomat jaksot vuorottelevat ja rytmittävät päivää mukavasti.

Akvaario, Särkänniemi

Akvaariossa tai Delfinaariossa voi tutustua vedenalaiseen maailmaan ja pitää samalla omat jalat kuivina.

Jos tullessa sataa, voidaankin mennä Akvaarioon koko perheellä! Lippujonoista selvitään sekunneissa, joten aikaa ei mene hukkaan. Yksittäislippu Akvaarioon on vielä muutaman päivän ajan (12.7.2015 asti) tarjouksessa 5 € (norm. 10 €), joten rannekkeettomat vanhemmatkin pääsevät edullisesti mukaan tutustumaan Tampereen trooppisimpaan ympäristöön. Kun sade väistyy, on aika rynnätä laitteisiin. Sateisena päivänä jonoja ei ole yleensä juuri ollenkaan, joten laitteet ehtii kiertää huomattavasti nopeammin kuin kauniina päivänä. Parhaimmillaan laitekuskit saavat pyörittää samaa seuruetta laitteessa uudelleen ja uudelleen: kuin yksityispuistossa olisi!

Huvilaitteet eivät pikku sateesta hätkähdä, vaan ne ovat toiminnassa yhtä lailla sateella kuin kauniinakin päivänä. Vain ukkoskuurojen ajaksi laitteet suljetaan, mutta ukkosestakaan johtuva tauko ei yleensä vie päivästä tuntia tai kahta kauempaa. Myös laitekaverit päivystävät Särkänniemessä sateellakin valmiina tulemaan lapsen mukana laitteisiin, mikäli vanhemmalla ei ole ranneketta tai tämän pyörityskestävyys ei riitä.

Tubettajat, Särkänniemi

Tubettaja-päivä kesäkuun alussa näytti, että huvittelu on asenteesta ja sadevaatteista kiinni.

Leppäkerttu, Särkänniemi

Leppäkertussa on kivaa joka säällä!

Sateen taas alkaessa onkin hyvä aika käydä syömässä. Särkänniemen sisätiloissa palvelevia ravintoloita ovat esimerkiksi Ravintola Huvimaja Näsinneula-rakennuksen Planetaario-kerroksessa, Pizzeria Pelle sekä hampurilaisravintolat Burgers ja Midhill. Jos huipputason kulinaristiset elämykset houkuttavat, myös kesken huvipuistopäivän voi hyödyntää Ravintola Näsinneulaa, jonne koko perhe on tervetullut lounastamaan.

Jos sade jatkuu herkuttelun jälkeen, voi vaikka katsastaa vielä jonkin kolmesta Planetaario-elokuvastamme ennen ulos uskaltautumista. Pienille lapsille sopii parhaiten hauska Puiden elämä -animaatio, hieman isommat viihtynevät parhaiten Kosmisen seikkailun kuuhun rakennetussa huvipuistossa. Huimin Planetaario-elokuva on tämän kauden uutuus Raivoisa maailmankaikkeus, joka käsittelee maailmankaikkeutemme tuhoisia voimia. Jos sekään ei riitä, kaikista hurjin elokuvaelämys löytyy 5D-Kauhukinosta, yli 12-vuotiaille soveltuvasta kammottavan elävästä kauhukokemuksesta, jossa sukelletaan hylätyn sairaalan syövereihin. Kauhukino on toki sateelta suojassa, mutta täysin kuivana siellä ei säily, sillä veden ja paineilman avulla luodut efektit ovat mukana lisäämässä elämyksen todentuntuisuutta.

Planetaario, Särkänniemi

Planetaariosta löytyy ihmeitä!

Koiramäkikin on mainio paikka viettää epävakaista päivää, sillä sateettomina hetkinä eläinten aitauksia ja ulkoilmaleikkipaikkoja ehtii kiertää rauhassa ja sateen yllättäessä pääsee helposti karkuun sisätiloihin: Drakkulan linnan kiipeilytelineessä riittää tutkittavaa, Koiramäen talossa voi laskea liukumäkeä ja Mummulassa leipoa juustoa, ja lisäksi Koiramäen kaupungin puodeissa ja kahviloissa on runsaasti ihailtavaa ja nautiskeltavaa. Raatihuoneellekin voi mennä vaikka kuuntelemaan satuja pahimman kuuron ajaksi. Koiramäen näyttelijät eivät pikku tihkusta hätkähdä, vaan Koiramäen näytelmät esitetään aikataulun mukaisesti, vaikka satelisikin.

Delfinaariosta Kauhukinoon ja Näsinneulasta Akvaarioon Särkänniemi tarjoaa elämyksiä koko perheelle, vaikka sataisi kissoja ja koiria. Sateensuojaa etsivät tietysti todennäköisimmin perheen aikuiset: lapset eivät usein huomaakaan, että taivaalta tulee vettä. Kun päällä on riittävän lämpimät ja vedenkestävät vaatteet, mikään ei estä nuorisoa viettämästä Särkänniemessä kesän hauskinta päivää, vaikka kuinka alkaisi vedenpaisumus. Kertakäyttöisiä sadeviittoja saa myös Särkänniemen puodeista, jotta kaikista vaatteista saadaan helposti säänmukaisia.

Taikapyörä, Särkänniemi

Kun on päällä säänmukaiset vaatteet, Särkänniemi pelastaa myös sadepäivän!

Kirjoittaja on Särkänniemen markkinoinnin kausityöntekijä, sisällöntuottaja Marianna, joka työskenteli Särkänniemessä aiemmin ajolaitteenhoitajana.

Tunnisteet: , , , ,