Sara Hildénin taidemuseon Kokoelmien kesä avoinna vielä elokuun

Julkaistu: 7.8.2014

Ensimmäistä kertaa livenä”

Suomen taitavimpiin taidemaalareihin lukeutuva ylöjärveläissyntyinen Kari Vehosalo (s. 1982) kävi katsomassa Sara Hildénin taidemuseon Kokoelmien kesä -näyttelyn, jossa on esillä myös hänen uusi maalauksensa. Näyttelyssä Vehosalo näki ensimmäistä kertaa livenä ihailemansa Francis Baconin (1909–1992) maalauksen.

Sara Hildénin säätiön kokoelmaan kuuluva Baconin maalaus on kokoelman kansainvälisesti tunnetuimpia ja kysytyimpiä teoksia, joka on ollut esillä lukuisissa maailman merkittävissä taidemuseoissa kuten Lontoon Tate Britain ja New Yorkin Metropolitan. Tänä kesänä klassikko on saanut seurakseen samaan saliin ripustetun Vehosalon maalauksen – minkä nuori taiteilija otti suurena kunniana! Näkyykö idolin vaikutus, ja jos näkyy, niin miten?

Vehosalon taiturimainen maalaustyyli on valokuvamaisen tarkkaa. Ensisilmäyksellä monet maalaukset näyttävätkin valokuvilta, ja osa maalauksista myös pohjautuu valokuvaan. Teknisen taituruuden ohella katsojan huomio kiinnittyy ajatuksia herättävään ja usein ahdistavaan kuva-aiheeseen. Vehosalon viime vuonna valmistuneen maalauksen nimi Picture of Dorian Gray (Dorian Grayn muotokuva) viittaa Oscar Wilden tunnettuun romaaniin, joka lienee monelle tuttu elokuvaversiona (ja niitähän on monia).

Kari Vehosalo, Picture of Dorian Gray, 2013.
Kuva: Jussi Koivunen © Sara Hildénin säätiö / Sara Hildénin taidemuseo

Muotokuva on aiheena myös Baconilla. Vuonna 1968 valmistunut maalaus on nimeltään Kaksoistutkielma George Dyerin muotokuvaa varten. Ensisilmäyksellä teos järkyttää rujoudellaan, kunnes huomio kiinnittyy huolelliseen ja viimeisteltyyn maalausjälkeen. Tiedämme, että kuvattu malli oli Baconin rakastettu, mutta myös pikkurikollinen – taiteilijan mukaan he tutustuivat Dyerin murtauduttua hänen työhuoneelleen.

Francis Bacon, Kaksoistutkielma George Dyerin muotokuvaa varten, 1968
Kuva: Jussi Koivunen © Sara Hildénin säätiö / Sara Hildénin taidemuseo

Tarinat, elämäntarinat, kirjalliset viitteet ja taiteelliset esikuvat… Näyttelyvierailu voi olla paljon muutakin kuin kuvien (ja veistosten) katselua. Kokoelmien kesä -näyttelyssä voi halutessaan etsiä tai arvuutella teosten välisiä vuoropuheluita – tai ihan vain katsastaa ne tutut klassikkotaiteilijat, joista esillä ovat mm. Pierre Bonnard, Juan Gris, Paul Klee, Fernand Léger, Pablo Picasso, Paul Delvaux, Joan Miró ja Giorgio Morandi. Museon alakerrassa on viimeisimpiä uushankintoja, jotka eivät ole aiemmin olleet esillä – anna näiden yllättää!

Kokoelmien kesä – Klassikoita ja uushankintoja Sara Hildénin säätiön kokoelmasta Sara Hildénin taidemuseossa 31.8.2014 asti. Avoinna joka päivä 10–18. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13 sisältyvät pääsymaksuun. Lue lisää taidemuseon internetsivuilta.

Kirjoittaja on Sara Hildénin taidemuseon tiedottaja Anne Kauramäki

 

Tunnisteet: