Puiden elämä -ennakkonäytöksen tunnelmat

Julkaistu: 15.10.2014

 

Särkänniemen Facebook-sivulla järjestettiin kilpailu, jonka voittajat pääsivät vip-ennakkonäytöksessä katsastamaan Planetaarion uutuuselokuvan, Puiden elämän, ensimmäisten joukossa koko Suomessa.

Perjantai-iltana Särkänniemen Planetaarion aulassa valmistaudutaan tohinalla vip-vieraiden saapumiseen: levitetään punainen matto, laitetaan tarjolle huvipuistomaisia herkkuja kuten hattaraa ja popcornia sekä viritetään kamera salamanvalon loistetta varten.

Pian Planetaarion aula täyttyykin innokkaista vip-vieraista. Seurueet ikuistetaan punaisella matolla suuren maailman elokuvaensi-iltojen tyyliin ja punaiselta matolta matka jatkuu herkkupöydän kautta Planetaarioon.

Planetaario-aulassa vip-vieraita vastassa oli Särkänniemen tuotepäällikkö Maria Eskelinen. 

 Thelma maisteli popcorneja elokuvan alkua odotellessaan. 

 

 Ystävykset Aino ja Olivia herkuttelivat hattaralla ennen elokuvan alkua. 

 Aino ja Olivia sekä ystävykset Aukusti ja Tomas odottavat iloisina elokuvan alkamista Planetaariossa.

Särkänniemen Planetaarion tekniikka on uusittu tälle vuodelle täysin ja uusi DigiStar 5-laitteisto mahdollistaa FullDome-elokuvan esittämisen entistä suuremmalla tarkkuudella ja valovoimalla. Planetaarion kuvamaailma ympäröikin katsojan eri puolilta ja antaa siten enemmän ulottuvuuksia visuaalisille elämyksille.

Planetaario pimenee kokonaan ja lapset vanhempineen odottavat jännittyneinä Puiden elämä -seikkailun alkua. Kun Planetaarion koko kupolin laajuiselle valkokankaalle ilmestyy luontomaisema sekä elokuvan hyönteissankarit, on yleisön välitön reaktio ihmetystä ja ihastusta. Lapset huudahtelevat innoissaan: “Kaikki on niin suurta!” “Vauuu!” Pienet ja vähän isommatkin päät pyörivät ympäri kurkistamaan myös pään taakse toiselle puolelle kupolia heijastuvan maiseman.

Puiden elämä on varsin opettavainen tarina. Siinä tutustutaan hyönteiskaverusten Dolores-leppäkertun ja Mike-tulikärpäsen opastamana hauskalla tavalla puun saloihin. Elokuvassa mm. tutkaillaan puun lehteä sisältäpäin ja matkataan puun juuria pitkin huimaa vauhtia. Puun juurien uumenissa tuntuu siltä kuin liikuttaisiin ihan oikeasti vauhdikkaasti eteenpäin. Tuossa kohden elokuvaa yleisön eläytymisen kuulee iloisista kiljahduksista: “Äiti, liikutaanko me oikeasti?” “Huimaa!”.

Elokuvan loppu kiteytyy hyönteiskaverusten viestiin luonnonsuojelun tärkeydestä. “On tärkeää muistaa suojella vihreitä ystäviämme”, toteavat Mike ja Dolores. Puiden elämä -elokuvan jokaista elokuvalisenssiä kohden Plant-for-the-Planet -organisaatio istuttaakin 50 puuta. Elokuvassa on tärkeä luonnonsuojelullinen viesti, jossa riittää aikuisillekin mietittävää.

 

 Elokuvan naurava puu hersytti naurun myös yleisön joukkoon.

 

Elokuvan loppumisen jälkeen haastattelin muutamia ennnakkonäytöksen vieraita. Nelivuotias Tiuku oli saapunut ennakkonäytökseen vanhempiensa seurassa. Tiukun mielestä elokuvassa hienointa oli lehden sisällä oleminen. Vanhemmat tuumasivat, että elokuva oli hieno visuaalinen kokemus, jota voi suositella muillekin. He pohtivat, että voisivat katsoa elokuvan toisenkin kerran keskittyen enemmän tarinan sisältöön, sillä nyt elokuvan visuaalisuus tempaisi heidät mukanaan.

 

 Tiuku piti tutkimusretkestä lehden sisälle.

Elokuvan katsoivat myös veljekset Väinö, 7 vuotta, ja Oskari, 8 vuotta, vanhempiensa Katin ja Arin kanssa. Veljeksien mielestä elokuva oli superhyvä ja parasta oli puun sisällä oleminen. Perhe kertoi käyvänsä Särkänniemessä joka kesä ja samalla yleensä katsastavansa myös Planetaarion tarjonnan. Perheen isä piti kovasti elokuvan opettavaisesta sisällöstä, ja suosittelisi elokuvaa myös koululaisryhmille. Isä paljasti olevansa koulutukseltaan hortonomi, joten puiden ja kasvien elämä on hänelle koulutuksensa kautta varsin tuttua.

 

 Veljeksien Väinön ja Oskarin mielestä Puiden elämä oli superhyvä.

 

Ennakkonäytösvieraina olivat myös 5-vuotiaat naapurukset Oliver ja Rasmus äitiensä Jennan ja Pinjan kanssa. Seurue kertoi omistavansa kausikortit Särkänniemeen, joten Särkänniemen tarjonta on hyvin tuttua. Elokuva oli kaikkien mielestä hyvä, ja Oliver kertoi tykänneensä eniten kohdasta, jossa nähtiin hämähäkin seitti. Vanhempien mielestä elokuva oli opettavainen ja hauska, ja heistä oli kiva seurata lastensa eläytymistä.

 Rasmus ja hänen äitinsä Pinja asettuivat kuvaan ennen näytöksen alkua punaisella matolla.

 

Oliverin ja hänen äitinsä Jennan poseeraus punaisella matolla sujui mallikkaasti.

 

Oma seuralaiseni Thelma, 5 vuotta, jäi selvästi pohtimaan elokuvan viestiä ja saamaansa uutta informaatiota. Ensi kerralla pihamaalla voimmekin katsella puita ihan uusin silmin. Elokuvan ansiosta nyt 5-vuotiaskin tietää vastauksen siihen, miksi puut tähän aikaan vuodesta pudottavat lehtensä.

Puiden elämää esitetään nyt käynnissä olevan Särkänniemen Syysseikkailun aikana kolme kertaa päivässä. Lisäksi Syysseikkailun aikana seikkailurastien ohjaamana katsotaan maailmaa lintuperspektiivistä, hämmästellään tropiikin kasvien ja eläinten väriloistoa, sukelletaan merenalaisiin maisemiin ja heittäydytään avaruuden pyörteisiin. Lue lisää Syysseikkailusta täältä.

Ennakkonäytöksen juhlahumussa mukana oli Tiia, Särkänniemen markkinointipäällikkö.

 

Tunnisteet: , ,