Pallokala hammaslääkärissä ja muita tarinoita Akvaariosta

Julkaistu: 12.6.2015


Eräänä päivänä Särkänniemen Akvaarion pallokala Martti joutui hammaslääkäriin. Aamulla liikuskellessaan altaassa tavalliseen tapaan se ei sitä itse tosin vielä tiennyt, vaikka jollain tasolla varmasti ymmärsi olevansa hammaslääkärin tarpeessa. Kuten pallokaloilla yleensä, Martin hampaat näet kasvoivat jatkuvasti. Luonnossa pallokalat syövät esimerkiksi kovakuorisia simpukoita, ja kova ravinto kuluttaa niiden hampaita, joten ne kasvavat läpi niiden eliniän – samaan tapaan kuin jyrsijöillä.

Akvaario-olosuhteissa Martti sai ravintoa näkemättä juuri vaivaa sen eteen, ja ajan mittaan siitä oli mukavissa olosuhteissa tullut nirso: se ei enää jaksanut nähdä vaivaa ravintonsa pureskeluun. Se söi vain pehmeitä katkarapuja ja muuta herkkuravintoa, joka maistui kyllä, mutta ei kuluttanut sen hampaita riittävästi. Niinpä Martin hampaat olivat pikku hiljaa kasvaneet. Viime aikoina syömisestä oli tullut yhä hankalampaa, sillä hampaat vaikeuttivat jo ravinnon käsittelyä.

Särkänniemen Akvaarion henkilökunta oli huolestunut Martin hampaista ja alkanut selvittää, mitä niille voisi tehdä. Yhdessä eläinlääkärin kanssa hampaat päätettiin hioa taas suuhun sopiviksi. Tarkoitukseen varattiin kaksi pientä allasta, joista toinen täytettiin hyvin hapetetulla vedellä ja toisen veteen oli lisätty rauhoittavaa ainetta. Martti nostettiin haavilla happialtaaseen, jotta se saisi kunnolla happea ennen hammaslääkärikäyntiä: hionta täytyi olosuhteiden pakosta tehdä altaan ulkopuolella, jossa Martti ei kalana voinut hengittää.

Hionta tehtiin nopeasti ja tarkasti.

IMG_4603

Eläinlääkäri Pirkko ja eläintenkouluttaja Kai työssään.

Hiontaprosessilla oli paljon kiinnostuneita seuraajia.

Kun Martti oli hetken hengitellyt hapekasta vettä, se siirrettiin rauhoittumaan toiseen altaaseen. Aluksi Martti liikuskeli pikku altaassa reippaasti, mutta pian sen liikehdintä rauhoittui ja se muuttui uniseksi. Kun evien liike pysähtyi, akvaarionhoitaja Kai nosti Martin varoen kumihansikkaat kädessä pois vedestä. Eläinlääkäri Pirkko käynnisti hiontalaitteen ja alkoi hioa Martin hampaita.

Hionta tehtiin muutamassa osassa: aina välillä Martti kävi hetken ajan hengittelemässä vedessä. Hionta sujui nopeasti ja suunnitelmien mukaan, ja pian eläinlääkäri totesi Martin hampaiden näyttävän taas hyvältä. Martti pääsi hetkeksi toipumaan hapekkaaseen heräämöaltaaseen, jossa se jo pienen hetken päästä käynnisti suorastaan rallin ja roiskaisi vettä sitä hoitavien ihmisten päälle!

Martti oli selvästi elämänsä kunnossa. Pian se pääsi takaisin omaan kotialtaaseen lepäämään rankan urakan jäljiltä. Hetken aikaa se vielä mökötti hoitajilleen altaan perällä, mutta pian hammaslääkärikäynnin jälkeen se havaitsi hiottujen hampaiden tuomat edut, ja ruoka alkoi maistua paremmin.

Särkänniemen Akvaario

Ennen ja jälkeen -kuvat Martin hampaista.

Akvaarion loikkivat, vipeltävät ja lentävät uutuudet

Martti on elänyt Särkänniemen Akvaariossa jo pitkään, mutta on Akvalla uusiakin asukkaita. Tänä vuonna Akvaarioon on muuttanut kaksi parta-agamaa, jotka ovat veikeitä, päiväaktiivisia liskoja. Niillä on piikikkäät leuat, jotka muistuttavat partaa, ja siitä ne ovat saaneet hauskan nimensä. Parta-agamat saattavat muuttaa väriään mielialan mukaan – etenkin ollessaan vihaisia tai peloissaan.

Särkänniemeen on muuttanut myös kenno- ja nuolimyrkkysammakoita. Kennosammakot ovat piiloutumisen mestareita: ne muistuttavat kuin kuolleita lehtiä. Nuolimyrkkysammakot taas ovat päinvastoin väritykseltään voimakkaan keltamustia. Kirkas väri viestii pedoille suupalan myrkyllisyydestä: ne kuuluvat maailman myrkyllisiin eläimiin.

Akvaarion vanha iguaani on myös saanut seurakseen undulaatteja ja pieniä seeprapeippoja, jotka lentelevät nyt sen terraariossa ykkösaltaan yllä. Altaalla näkyy hauskasti, kuinka eri tasossa eläimet elävät: kalat vedessä, iguaani oksan päällä häntä vedessä roikkuen ja pienet linnut korkealla ja puun yläoksistossa. Iguaani ei ole häiriintynyt uusista, visertävistä ystävistään, päin vastoin: se vaikutti oikein pirteältä, jopa ilahtuneelta saatuaan seuraa terraarioonsa.

Parta-agamat lekottelevat lämpölampun alla.

Parta-agamat lekottelevat lämpölampun alla.

Nuolimyrkkysammakot kuuluvat maailman myrkyllisimpiin eläimiin.

Nuolimyrkkysammakot kuuluvat maailman myrkyllisimpiin eläimiin.

Undulaatit asustava iguaanin terraariolla.

Undulaatit asustava iguaanin kanssa ykkösaltaan yllä.

Akvaariosta löydät yli 200 eri eläinlajin edustajia: kaloja, sammakkoeläimiä ja matelijoita. Tervetuloa tutustumaan Tampereen trooppisimpiin ilmestyksiin sekä kotimaisiin eväkkäisiin. Lue lisää Akvaariosta!

Kirjoittaja on Särkänniemen markkinoinnin kausityöntekijä, sisällöntuottaja Marianna.

Tunnisteet: ,