“Nyt se alkaa!” – Luokkaretkellä Särkänniemessä

Julkaistu: 18.3.2016

Särkänniemessä vierailee joka kevät ja syksy bussilasteittain luokkaretkeläisiä. Viime keväänä Hatanpään yläkoulun valmistavan opetuksen maahanmuuttajaoppilaat valitsivat itse huvipuiston kevään retkikohteekseen ja retkeä suunniteltiin jo helmi-maaliskuusta asti. Keskiviikkona 27.5.2015 puiston avautuessa luokka oli hyvissä ajoin paikalla, ja sääkin kuin tilattuna aurinkoisen lämmin. Luokan yhdeksästä oppilaasta seitsemän on päässyt mukaan retkelle.

Luokkaretki Särkänniemeen

Vasemmalta oikealle valmistavan luokan opettaja Terhi Kuokka, Kongossa syntynyt ja Malawissa kasvanut Panda, suomi toisena kielenä -opettaja Pirjo Vuontisjärvi, somalialainen Bashiir, koulunkäynninohjaaja Mirja Nukari ja Kongossa syntynyt ja Malawissa kasvanut Lucia.

Ensin kohteisiin, sitten laitteisiin

Kongossa syntyneelle ja Malawissa kasvaneelle Lucialle tämä on jo kolmas kerta Särkänniemessä.

“Eka kerralla kävin taidemuseossa. Tänään aion mennä laitteisiin, ainakin Tornadoon!”

Päivä alkoi tutustumisella Akvaarioon. Sitten matkalla Pizzeria Pellen varattuun pöytään pyörähdettiin muutamassa laitteessa, ja ruokailun jälkeen nuoret saivat vapaasti kiertää alueella. Kolmelta tavattiin portilla, ja ne, joilla oli kotoa lupa, saivat jäädä huvipuistoon vielä illaksi.

Ensimmäisen kohteen, Akvaarion, alakerrassa odotti mukava, kotoinen yllätys: Malawijärven kalaosasto.

2

3

Nuoret viihtyivät pitkään Akvaariossa. Malawijärven kalojen jälkeen keltanuolimyrkkysammakko, sähköankerias ja kilpikonnien altaassa riehuva trooppinen ukkosmyrsky herättivät eniten keskustelua ja kiinnostusta.

“Nyt se alkaa!”

Raholan koulun pienluokalla oli myös ollut kova into päällä jo pari viikkoa ennen luokkaretkeä. Lähtöaamuna yksi tytöistä olikin todennut: “Nyt se alkaa!”

“Olemme keränneet syksyksi leirirahaa, mutta halusimme tehdä myös keväällä retken Särkänniemeen, koska tämä on lähellä, hyvä ja oppilaille kovin mieluinen kohde. Saimme vielä viime tipassa alerannekkeet. Täytyy kehua, että systeemi on hyvä, ja opetushenkilökuntakin on huomioitu. Kun tämä tehdään helpoksi ja toimivaksi aikuisille, se motivoi tulemaan uudestaan”, erityisopettaja Panu Latvala kehui.

5

Raholan koululta oli lähtenyt retkelle viisi aikuista ja kahdeksan 7.–8. luokkalaista. Kuvassa erityisluokanopettajat Panu Latvala ja Jyri Knuuttila, sekä koulunkäynninohjaajat Nina Paalanen ja Juha Ruokolainen.

“Tulimme puoli kahdentoista maissa ja olemme olleet laitteissa koko ajan. Lapset tarvitsevat ja haluavatkin aikuisen mukaan, joten olemme jakaantuneet pienryhmiin. Toiset menevät hurjempiin ja toiset rauhallisempiin laitteisiin”, koulunkäynninohjaaja Nina Paalanen kertoi.

Yhteen mennessä oli koluttu Tornado, Viikinkilaiva, Hurricane ja Tukkijoki.

“Osa lapsista jännitti ennen laitteisiin menoa. Mutta esimerkiksi Hurricanen jälkeen yksi tyttö totesi: ‘Hienoa, että tästä tuli nyt mun lempilaite'”, Juha Ruokolainen kertoi.

“Tukkijoessa kastuttiin, mutta näin hyvällä säällä vaatteet ovat jo kuivuneet”, Jyri Knuuttila naurahti.

Myös Raholan koulun retkikuntaa odotti paluukyyti kello 15. Sitä ennen täytyi kiertää lisää laitteita ja täyttää kaikkien toiveet.

6

 Tornado on monen koululaisen suosikkilaite.

Samalla kertaa yökylään

Paakinahon liikenteen Teuvo Ulvinen oli lähtenyt ajamaan Särkänniemeen jo aikaisin aamulla Nivalasta. Hänen kyydittämänsä Niva-Kaijan yläasteen 40 oppilasta olivat käyneet aamupäivällä katselemassa Tampereen muita nähtävyyksiä ennen huvipuistoon tuloa. Kotimatkalle lähdettiin kello 18.

J. Muhonen Oy:n Jorma Muhosella taas oli mukanaan 25 sieviläistä kuudesluokkalaista Kiiskilän koulusta. Koko konkkaronkka jäi vielä illaksi tutustumaan Tampereeseen ja yöpyi hotellissa.

7

Teuvo Ulviselle ja Jorma Muhoselle maistuivat lounas ja kahvi Ravintola Huvimajassa.

Särkänniemen reissut olivat molemmille linja-autonkuljettajille jo tuttu perinne.

“Tämä on tälle kesää jo kolmas reissu. Kyllä minä olen täällä melkein 20 vuoden ajan käynyt vuosittain”, Jorma Muhonen laskeskeli.

“Minä olen ollut nyt 9 vuotta vakinaisena Paakinaholla ja ainakin kerran, ellen useammin kesässä käynyt Särkänniemessä”, Teuvo Ulvinen komppasi.

Mitä kuskit sitten tekevät sillä aikaa, kun lapset ja opettajat huvittelevat puistossa?

“Minä otan yleensä aina ensin päiväunet. Mukana on puhallettava retkipatja, jonka levitän auton käytävälle. Tänään kyllä puhelin häiritsi unia”, Jorma Muhonen naureskeli.

“Tänään siivosin auton heti ensimmäiseksi, ja sitten lähdimme kahville”, Teuvo Ulvinen raportoi.

Laitteissa miehet eivät enää nykyään rymyä, vaikka bussikuski niihin ilmaiseksi pääsisikin. Nuorena miehenä ja kun omat lapset olivat pieniä, Särkänniemen laitteetkin tulivat tutuiksi. Tätä nykyä kuskien luokkaretkipäivien kohteena oli lähinnä Näsinneula.

“Tampere on muutenkin tuttu paikka, ja täällä tulee käytyä matkailemassa ja messuilla”, Jorma Muhonen kertoi.

8

Toukokuun arkipäivinä Särkänniemen alaparkki täyttyy luokkaretkeläisiä kuskaavista busseista.

Koululaisranneke ja ope ilmaiseksi mukaan

Särkänniemessä on 24.5.–2.6.2016 ja 8.8.–3.9.2016 luokkaretkeläisiä varten ihan oma lipputuote, 33 euron hintainen Koululaisranneke yli 120cm pituisille (norm. 41€). Luokan lipputilausta kohden toimitetaan 2 Opekorttia, joilla myös opettaja pääsee kohteisiin ja laitteisiin veloituksetta. Liput varataan verkkokaupasta. Helpointa on tilata rannekkeet etukäteen koululle, niin koko porukka pääsee rannekkeet kädessä suoraan portista sisään. Varatut rannekkeet voi noutaa myös lippuluukulta.

Jos huvitteluaikaa ei ole koko päiväksi, löytyy Särkänniemen lipputuotevalikoimasta oiva vaihtoehto Koululaisrannekkeelle ja lyhyemmälle huvittelupiipahdukselle. Luokkaretkikaudella on arkisin klo 15–18 myynnissä myös Iltaranneke 23 eur (yli 120 cm). Iltaranneke on myynnissä ainoastaan Särkänniemessä paikan päällä. Opettajan edut eivät koske Iltarannekkeen ostajia.

Varaa nyt

Juuri nyt on erinomainen hetki varata kevään odotetuin koulupäivä Särkänniemen myynnistä. Kun varaatte luokkaretken 31.3. mennessä postiennakolla, saatte luokkaa kohden yhden ilmaisen Elämysrannekkeen, jonka voi käyttää kesän 2016 aikana. Rannekkeen voi antaa esimerkiksi stipendinä oppilaalle. Tutustu luokkaretkisisältöihin ja täytä varauslomake!

Jutun kirjoitti keväällä 2015 Särkänniemen markkinointiviestinnän harjoittelija Tanja.

Tunnisteet: , ,