Maria saa vaikka joulupukin laskeutumaan Näsinneulasta

Julkaistu: 17.6.2015

Särkänniemen tuotepäällikkö Maria Eskelinen on ehtivä nainen. Tuotepäällikkö-titteli alkaa tuntua hieman kapealta, kun seuraa hänen hengästyttävää työtahtiaan kahden päivän ajan.

Särkänniemi tuotepäällikkö

“Pidä oma paikka ja anna sija muille.”

Maanantaina 25.5. kello 9–15 Särkänniemessä vierailee 2000 alakoululaista opettajineen Tampereen kaupungin Liikkuva koulu -tapahtumassa. Maria ohjeistaa aamulla koko tiimin päivää varten ja kiertää tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Liikkuva koulu on järjestänyt huippu-urheilijoita vetämään toimintapisteitä, jotka täytyy laittaa kuntoon. Näyttelijät ovat Marian erityisessä suojeluksessa, sillä hän on  Koiramäen näyttelijöiden esihenkilö.

Yritän pysyä kiireisen naisen kannoilla, mutta radiopuhelin huutelee jatkuvasti ja hoidettavia asioita piisaa. Onnistun kuitenkin seuraamaan häntä henkilökunnan tiloihin ja kuuntelen, kun hän varmistelee eläintarhan hoitajan Teijan kanssa, kenen vastuulla on avata ovet ja sytyttää valot aamulla.

Särkänniemi Koiramäki

Jatkamme matkaa, ja sitten Maria katoaa näkyvistä. Pian kuulen hänen äänensä ämyreistä.

“Nyt on Drakkulan linna niin suosittu, että sinne on kertynyt jonoa. Muistakaa lapset, että meillä on muitakin mukavia pisteitä. Alakaarteessa köydenvedossa, hevosenkengänheitossa ja keppihevoshyppelyssä on hyvin tilaa.”

Seuraavan kerran bongaan hänet haavi auki poimimassa karkuun joutuneita kaarnaveneitä vesimyllyn laineista.

Särkänniemi kaarnaveneet

Maria nauraa töidensä monipuolisuutta ja antaa tilannekatsauksen.

“Aamulla sisääntulo meinasi tukkeutua, kun kaikki halusivat halata maskotteja. Jaoimme sitten maskotit kahteen paikkaan, niin jono alkoi kulkea. Äsken kävin navetassa lypsyllä, siis testaamassa, että lypsävätkö leikkilehmät. Nyt kerään tässä kaarnalaivoja, kun kaikki kertyvät tähän alas. Drakkulan linna on nyt niin suosittu, että täytyi siirtää lisätyöntekijä Juustolasta sinne ja hankkia heille radiopuhelimet, niin voivat viestiä toisilleen. Yleensä Drakkulassa riittää yksi työntekijä, mutta nyt on niin paljon lapsia. Minä ja kenttäpäällikkö Miikka menemme tuuraamaan heitä sitten, kun esitys alkaa, sillä he ovat mukana siinä.”

Särkänniemi Koiramäki

Seuraan Mariaa Tropin ja Nekun Apteekkiin, jossa meitä odottaa kaaos. Kaksi jonoa kiemurtelee pitkin kauppaa ja yksi opettaja koettaa pitää lukua, kenen vuoro on päästä kassalle. Maria pyytää rauhallisesti lapsia siirtymään yhdeksi jonoksi ja ohjaa jonon kulkemaan suoraan ulos.

“Pidä oma paikka ja anna sija muille.”

Myyntipäällikkö Jenni tulee kassan avuksi, ja vähitellen jono alkaa vetää paremmin. Pääsen itsekin valvomaan jonoa, kun Maria ryntää välillä tuuraamaan näyttelijää Drakkulan linnaan.

Minun täytyy palata muihin töihin toimistolle, mutta Maria jää vielä Koiramäkeen. Iltapäivällä he suunnittelevat kenttäpäällikkö Miikan kanssa seuraavan viikonlopun ohjelmaa, joka pitäisi jo lyödä lukkoon.

Päivän pelastus: wingsejä ja Texas Pete -kastiketta!

Seuraavana päivänä tapaamme iltapäivällä, ja Maria raportoi minulle monivaiheisen päivänsä kulusta. Hän on aloittanut jälleen aamun Koiramäellä, jossa hän on ohjeistanut työntekijät päiväkotien vierailua varten ja tarkistanut yhdessä tiiminsä kanssa, että kaikki on kunnossa päivää varten. Seuraavaksi hän on osallistunut elämystuotanto-osaston viikkopalaveriin ja mennyt sieltä suoraan Ransu-palaveriin Esko Raipian ja muiden särkänniemeläisten kanssa. Ransu ja muut karvakuonotuotteet ovat tulossa näyttelyyn entiseen Akvapuotiin Akvaarion viereen kesäkuun puolivälistä alkaen.

“Sitten tein pari tarjouspyyntöä, sillä muutama kesän artisti on vielä auki, ja kävin tarkistuskäynnillä Koiramäellä. Sitten ehdin syömään lounasta ensimmäistä kertaa neljään päivään! Pizzeria Pellessä oli wingsejä ja Texas-Pete-kastiketta!”

Särkänniemi Tornado

“Iltapäivällä olin Bike Trial SM-osakilpailu-palaverissa. Kilpailu järjestetään Särkänniemessä sunnuntaina 19.7. Kävimme läpi kisajärjestelyjä.”

Yhtäkkiä tuotepäällikkö muistaa, että samana iltana on lapsen kevätjuhla, ja tarkistaa kalenterista, moneltako juhlat alkavat. Huh, kuudelta, ehtii vielä!

Alan ihmetellä Marian titteliä, eikö tapahtumavastaava kuvaisi hänen työtään paremmin?

“Siltä se varmaan nyt kuulostaa! Sesongin aikaan teen paljon ohjelmaa, tapahtumaa ja Koiramäkeä, alkuvuodesta enemmän tuotesuunnittelua. Tulin alunperin Särkänniemeen 1997 puhelinvaihteenhoitajaksi. Olen työskennellyt Särkänniemessä viestinnässä, myynnissä ja projektipäällikkönä. Sitten 2012 ehdotin itse johdolle, voisimmeko alkaa tehdä ohjelma- ja tapahtumatuotantoa yhdessä kenttäpäällikkö Miikka Nenosen kanssa. Yhteistyö on sujunut todella hyvin. Miikka hallitsee kentän ja tekniikan ja minä myynnin, markkinoinnin ja paperityöt.”

Särkänniemi Lapsimessuilla

Maria keväällä 2015 Lapsimessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Särkänniemen Koiramäen maskotit

Särkänniemen maskotit Aukusti Daalkreeni ja Tilta kahveella.

Maria nauttii Koiramäen näyttelijöiden esihenkilönä olemisesta.

“On hienoa nähdä, miten onnistuu esihenkilönä. Kun tiimi toimii, tietää tehneensä jotain oikein. Vaikka päivät ovat pitkiä, portinvartija jaksaa lausua asiakkaille runon ja kreivi Drakkula leikkiä piilosta lasten kanssa. Kaikki Särkänniemen yli 400 kesätyöntekijää tekevät mahtavaa työtä. Huippuporukkaa!”

Pukki tuli tornista ja 500 pelihahmoa kerääntyi huvipuistoon

Maria on luova hullu, joka saa muutkin innostumaan ideoistaan.

“Parhaiten on jäänyt mieleen, kun joulupukki laskeutui Näsinneulasta. Asia vaati turvallisuuteen liittyvää selvittelyä, ja ideaa pidettiin älyttömänä. Oli hieno hetki, kun pukki lopulta oikeasti laskeutui tornista. Tottakai teimme sen yhteistyössä ammattilaiskiipelijöiden kanssa.”

Joulupukki Särkänniemi Näsinneula

Joulupukki laskeutui Näsinneulan seinustaa pitkin.

Tärkeämpää kuin saada Särkänniemeen megaluokan artisteja, on yleisön mukanaolo. Hienoja tapahtumia ovat olleet esimerkiksi Angry Birds Landin ja Koiramäen avajaiset. Erityisen hienona hetkenä Maria muistaa, kun päättäreissä 2013 yhteensä 495 ihmistä saapui Särkänniemeen pelihahmoiksi pukeutuneina, ja Särkänniemi pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan.

Eniten pelihahmoja kerääntyneenä samaan paikkaan Särkänniemi

Päättäreissä 2013 Särkänniemessä tehtiin Guinnessin World Recordsin maailmanennätys, ”Largest gathering of people dressed as video games characters”, kun lähes 500 videopelihahmoihin pukeutunutta ihmistä kerääntyi huvipuistoon.

Historia- ja huvipuistofriikki

“Minulla on matkailualan tutkinto, mutta ehkä yllättäen olen myös filosofian maisteri pääaineena Suomen historia. Olen kirjoittanut Särkänniemi-historiikin. Matkailu on kuitenkin intohimoni, ja käymme perheeni kanssa paljon erilaisissa matkakohteissa – esimerkiksi huvipuistoissa. Matkamme ovat täynnä tapahtumia eikä muu perhe välttämättä tykkää, kun kyselen työntekijöiltä kaikenlaista ja kuvaan kylttejä ja roskapönttöjä. Mutta näin saan retkikohteista tuplasti irti, sekä huvittelua että ideoita työhön.”

Kirjoittaja on Särkänniemen markkinointiviestinnän harjoittelija Tanja.

Tunnisteet: ,