Mä lapsosia mittailen

Julkaistu: 27.7.2015

Mittaaminen, Särkänniemi

Laitteiden pituusrajoista ja lasten mittaamisesta tulee Särkänniemeen toisinaan palautetta. Niin lipputuotteet kuin laitteiden turvallisuuteen perustuvat pituusrajatkin on sidottu asiakkaan pituuteen, ja joskus laitteeseen pääseminen jää pienestä kiinni. Pituusrajat ovat viranomaismääräyksiin perustuvia turvallisuusrajoja, joista Särkänniemessä ei tingitä milliäkään. Mikäli vaadittu pituus ei täyty, laitteeseen ei pääse.

Ajolaitteenhoitajat koulutetaan keväällä mittaamaan asiakkaat huolellisesti. Asiakkaan tulee seistä mittaustilanteessa jalat yhdessä ja kantapäät kiinni maassa ja mittalaudassa. Keuhkot täynnä ilmaa, katse eteenpäin suunnattuna ja leuka hieman alas painettuna lapsi pääsee täyteen pituuteensa.
”Ajolaitteenhoitajia koulutetaan myös ‘venyttämään’ lasta eli siis opastamaan tätä seisomaan oikein, jotta pituus riittäisi laitteeseen”, kertoo ajolaitevastaava Hanna.

Ajolaitteenhoitaja on mittaustilanteessa aina asiakkaan puolella.
”Ei kukaan tahdo joutua sanomaan, että et ikävä kyllä pääse kyytiin. Kun pääseminen jää pienestä kiinni, niin kyllä se työntekijääkin harmittaa”, Hanna toteaa.
Esimerkiksi Särkänniemen nettisivuilla neuvotaan tarkistamaan lapsen pituus ja laitteen pituusraja jo etukäteen, jotta turhilta pettymyksiltä vältytään jonottamisen jälkeen.

Mittaaminen, SärkänniemiAjolaitteenhoitaja, laitekaveri Taru mittaa laitekaveripisteellä lapsia tarvittaessa, jotta tiedetään, mihin laitteisiin kannattaa lähteä jonottamaan.

Mittaaminen, SärkänniemiMittaus vaatii tarkkuutta mittaajalta ja keskittymiskykyä mitattavalta. Tässä tapauksessa jäätiin hieman 100 cm alle.

Mittaaminen, SärkänniemiKuten kuvasta näkyy, 120 cm raja ylittyi tässä mittaustapauksessa selvästi!

Liian lyhyt vai liian pitkä?

Tänä kesänä pituusrajojen vahtiminen on pienten lasten kohdalla myös kääntynyt toisin päin: kun alle 100-senttiset lapset pääsevät sallittuihin laitteisiin ja kohteisiin veloituksetta, vanhemmat toivovatkin nyt, että lapset eivät ylittäisi tuota rajaa. Kotona valitaan mahdollisimman ohutpohjaiset kengät, ja lapsen toivotaan mieluummin olevan mittaustilanteessa hieman lysyssä kuin venyneenä täyteen pituuteensa.

On ymmärrettävää, että lipputuotteen ostamisen välttäminen houkuttelee, ja onhan 99- ja 100-senttisen lapsen Särkänniemi-päivän hintaero melko suuri. Kyse on kuitenkin molempi parempi -tilanteesta: alle 100-senttinen lapsi pääsee yksin kolmeen ja aikuisenkin kanssa yhteensä yhteentoista laitteeseen, kun taas 100 cm ylittänyt ja rannekkeen tarvitseva lapsi pääsee yksin jo seitsemään ja aikuisen kanssa peräti kahteenkymmeneenyhteen laitteeseen. Aikuisen kanssa laitevalikoimaan tulevat esimerkiksi Viikinkilaiva, Tukkijoki ja Troika, jotka tekevät päivän huvittelusta jo melkoisesti menevämpää. Ei-niin-hurjapäinenkin lapsi iloitsee metrin pituuden täyttyessä päästessään yksin esimerkiksi Red Baron -lentokonelaitteeseen, Rekkaralliin sekä Kahvikuppeihin. Mikäli aikuista ei ole mukana, rannekkeellinen lapsi voi myös hyödyntää Särkänniemen mahtavia, ilmaisia laitekavereita!

Laitekaveri, SärkänniemiLaitekaveri voi tulla lapsen mukana laitteeseen, jos tämä ei yksin vielä saa tai uskalla kyytiin eikä vanhempi halua ostaa ranneketta.

Toimitusjohtajakin hermostui

On selvää, että kun lapsi on millin verran liian lyhyt (tai pitkä), se aiheuttaa harmia ja hammasten kiristystä. Tämän tietää erinomaisesti esimerkiksi Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

”Olin itse viime kesänä perheeni kanssa kesälomareissulla ruotsalaisessa Liseberg-huvipuistossa Göteborgissa. Tyttäreni oli erääseen laitteeseen vain muutaman millin liian lyhyt, ja täytyy tunnustaa, että suorastaan hermostuin, kun hän ei päässyt laitteeseen niin mitättömän erotuksen vuoksi”, Miikka kertoo.

Miikka ei antanut helposti periksi, vaan tilannetta vatvottiin Lisebergissä pitkän aikaa.
”Oli pienestä kiinni, etteivät työntekijät kutsuneet paikalle järjestyksenvalvojia heittämään minua ulos puistosta”, Miikka nauraa nyt, vaikka välikohtauksen jälkeen nolotti.
”Tajusin olevani itse juuri sellainen asiakas, joihin liittyviä asiakastilanteita meillä Särkänniemessäkin joudutaan päivittäin hoitamaan. Vaikka minun jos kenen luulisi osaavan toimia tilanteessa fiksusti, koska tiedän, mitä varten pituusrajat ovat.”

Turvallisuus ykkösenä

Syy millin perusteella saivarteluun on se, että raja on vedettävä johonkin. Vaikka yhden millin puute pituudessa ei varmastikaan tee laitetta kyytiläiselle vaaralliseksi, mihin raja sitten vedettäisiin? Aina tulee kuitenkin joku, joka on millin verran liian lyhyt päätettyyn rajaan verrattuna ja jonka näkökulmasta rajanveto on kohtuuton. Tämän vuoksi Särkänniemessä ollaan mittaamisesta tarkkoja.
”Turvallisuus on meille aina tärkein asia, ja tarvittaessa tingimme jopa asiakastyytyväisyydestä mieluummin kuin siitä”, kertoo Hanna.
”Niinhän sen ilman muuta pitääkin olla paikassa, jossa laitteiden virheellinen ja huolimaton käyttö voisi aiheuttaa vaaratilanteita.”

Mittaaminen, SärkänniemiHelpoin mittaustilanne on sellainen, jossa väliä riittää kumpaankin suuntaan: 105 cm ylittyy reilusti, mutta 120 senttiä ei vielä hätyytellä.

Mittaaminen, SärkänniemiJotta mittausta ei tarvitse toistaa joka laitteella, pituudesta saa käteen leiman, jolla loppupäivän jonotus juohevoituu.

Vinkkejä mittaustilanteeseen

Avuksi mittaamista ja lapsen pituuden riittämistä pähkäilevälle olemme koostaneet seuraavan listan, josta on toivottavasti iloa, kun Särkänniemi-reissua suunnitellaan.

  1. Mittaa lapsi jo hyvissä ajoin kotona kengät jalassa, jotta tiedät, millaisissa pituuksissa liikutaan: 100 cm, 120 cm ja 140 cm ovat esimerkiksi merkittäviä virstanpylväitä, jotka vaikuttavat lipputuotteisiin ja/tai useaan laitteeseen pääsyyn. Näin voidaan asennoitua mahdolliseen jännittämiseen ja epävarmuuteenkin etukäteen ja tarkistaa huvilaitetaulukosta, mitkä laitteet mahdollisesti voisivat olla osa Särkänniemi-päivää.
  2. Huomaa, että lapsella tulee olla jalassa omat, oikeankokoiset kengät, joissa ei ole sisällä täytettä pituutta lisäämässä. Äidin korkokenkiä ei siis ole soveliasta lainata mittaustilanteeseen. Myöskään varvastaminen tai muu huijaaminen ei tietenkään ole sallittua.
  3. Pyydä apua ajolaitteenhoitajalta, joka tekee varmasti parhaansa, jotta lapsi pääsisi mitattaessa täyteen pituuteensa.
  4. Mikäli pituus ei kuitenkaan riitä, ei kannata murehtia liikoja: onpahan ensi vuodeksikin jotain odotettavaa! Särkänniemestä löytyy onneksi kivoja elämyksiä ihan kaiken mittaisille.

Kirjoittaja on Särkänniemen markkinoinnin kausityöntekijä, sisällöntuottaja Marianna, joka työskenteli Särkänniemessä aiemmin ajolaitteenhoitajana.

Tunnisteet: , , ,