Koiranpentujen elämää Särkänniemessä

Julkaistu: 18.8.2014

 Koiranpennut ensimmäisenä päivänä Särkänniemeen saapumisensa jälkeen.
Vasemmalla ihmettelee Pransi ja oikealla haukottelee Matu.

Särkänniemen koiranpennut asustavat puistossa reilun kuukauden pentuajastaan. Vielä on kaksi päivää aikaa nähdä Koiramäen suloiset koiranpennut Pransi ja Matu ennen kuin ne matkaavat eteenpäin elämässään ja siirtyvät täysipäiväisiksi kotikoiriksi Lahden suuntaan. Ne saavat jatkaa yhteiseloaan vielä jatkossakin, sillä molemmat pennut pääsevät tällä kertaa samaan kotiin.

Koiranpentujen aamu alkaa Koiramäessä klo 7, kun ensimmäiset eläintenhoitajat saapuvat töihin. Matu ja Pransi pääsevät heti ulos, ja ulkona syödään päivän ensimmäinen ateria. Sen jälkeen veljeksillä on aikaa leikkiä ja touhuilla ulkoaitauksessaan. Aamupäivällä pentuja käyvät moikkailemassa hoitajat, siivoojat sekä muut alueella satunnaisesti kulkevat työntekijät. Klo 11 tarjoillaan seuraava ruoka, ja pian puisto aukeaakin asiakkaille ja koiranpennut saavat paljon ihailijoita aitaukselleen.

 Heinäkuun helteillä eläintenhoitajat kylvettivät pentuja kahluualtaassa, jotta niille ei tulisi liian kuuma.

 Elämä väsyttää! Koiranpennut nukkuvat päivässä lukuisat päiväunet.

Pienet pennut nukkuvat vielä suuren osan vuorokaudesta, joten ne saattavat pötkötellä pitkin pituuttaan joko omassa mökissään tai vaikkapa keskellä aitausta. Ja sitten taas leikitään tai kaivetaan kuoppia tai syödään puruluita. Klo 16 on aika taas syödä, ja pennut ilahtuvat aina silminnähden kun tuttu eläintenhoitaja saapuu aitaukselle ruokakuppien kanssa. Ruuan jälkeen hellitellään ja sylitellään hoitajan kanssa.

Puiston sulkeuduttua pennut saavat illan viimeisen aterian, ja sen jälkeen niitä viedään remmissä kävelylle Koiramäen alueelle. Näin ne osaavat jo kulkea hienosti hihnassa, kun ne muuttavat uuteen kotiinsa. Lenkillä myös tutustutaan alueen muihin eläimiin. Niinpä pennut oppivat, että maailmalla voi tulla vastaan vaikka minkälaisia otuksia, mutta kaikkien ohi on turvallista kulkea ihmisen rinnalla.

Lenkin jälkeen pennut viedään omaan yöpymispaikkaansa sisälle hoitotiloihin. Siellä niillä on oma peti, nameilla täytetty aktivointipallo ja puruluita sekä leluja. Sanomalehdillä päällystetty nurkka toimittaa sisävessan virkaa. Valot sammutetaan, ja hoitajat lähtevät kotiinsa. Koiranpentujen huoneesta kuuluu vielä pitkään ääniä ja kolinaa, koska siellä touhutaan aktivointipallon kimpussa. Sitten yöpymispaikka hiljenee pentujen nukahtaessa sikeään uneen.

 Tämän kesän ensimmäiset koiranpennut Elsa ja Kille lähdössä uusiin koteihinsa.

 Särkänniemessä huoltomiehenä työskentelevä Yrjö otti Särkänniemen
Heta-pennun omakseen viime vuonna.

 Vuoden 2011 koiranpentu Rauha asuu nykyään Tampereen Leinolassa.

  Saija ja 10 vuotta sitten Lasten Eläintarhalla asustanut Eetu-koira koiratreffeillä Särkänniemessä.

Osan pentuajastaan Särkänniemessä viettäneistä pennuista kasvaa hyvin sosiaalisia ja reippaita kotikoiria. Joskus pennut käyvät moikkaamassa meitä hoitajia vielä aikuisinakin, ja jälleennäkemiset ovat usein liikuttavia ja riehakkaita.

Jo kuonostansa harmaantunut, kymmenvuotias Eetu-koira kävi heinäkuussa Koiramäessä tervehtimässä talon väkeä omistajansa Saijan kanssa. Eetu on viettänyt osan lapsuudestaan Koiramäen paikalla aiemmin sijainneessa Lasten Eläintarhassa, ja se varmasti ihmetteli muuttunutta ympäristöä, vaikka kuitenkin tiesi olevansa tutussa paikassa. Jälleennäkeminen tutun hoitajan kanssa oli mukavaa; häntä heilui kovasti ja rapsutukset kelpasivat. Eläintenhoitajankin oli mukava palata mielessään kymmenen vuoden takaisiin aikoihin, hyviin muistoihin sekä niihin lähtöitkuihin, joita Eetun ja sen sisaruksen Emman vuoksi itkettiin niiden suunnatessa kohti uusia kotejaan.

Matu ja Pransi matkaavat uuteen kotiinsa jo sunnuntai-iltana 24.8., joten päättäjäispäivänä heidän aitauksessaan ulkoilevatkin kilit Maikku ja Mämmi. Tutustu täältä myös muihin Koiramäessä asustaviin eläimiin!

Kirjoittaja on Särkänniemen eläintenhoitaja Teija Jokinen.

Tunnisteet: ,