Koiramäen ponipoppoo

Julkaistu: 20.7.2015

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Koiramäessä on tarjolla lasten iloksi poniratsastusta sekä kärryajelua. Monet pienet pääsevät ensimmäistä kertaa elämässään ponin kyytiin juuri täällä, ja siitä riittää muisteltavaa ja puhuttavaa jopa seuraavaan kesään asti (kun tullaan uudestaan ratsastamaan). Usein tässä poniratsastuksen yhteydessä ihmiset kyselevät, että onko yksi poni koko päivän töissä ja kuuluuko ponien elämään talutuksen lisäksi muutakin. Näihin kysymyksiin tulee vastaus tämän blogitekstin myötä. 🙂

Meillä on tällä hetkellä kolme mustaa shetlanninponia, Cindy, Pixie ja Jacki, jotka vuorottelevat päivittäin kärryponina. Isommat ponit, gotlanninruss Olle sekä valkoiset welshponit Lissu ja Wallu, puolestaan vuorottelevat ratsuponina. Ponien työvuorot on jaettu niin, että töitä tehdään puoli päivää ja seuraava päivä on vapaa. Ruuhkaisimpaan aikaan saatamme joutua ottamaan useamman ponin käyttöön kerralla, mutta nämä kirjataan ylös, jotta voimme varmistaa jokaiselle riittävästi vapaapäiviä. Talutusratsastus tapahtuu käynnissä, ja elämä Koiramäessä on näin ollen leppoisampaa kuin esimerkiksi ratsastuskoulussa.

Äitiyslomalla poniratsastuksesta on tällä hetkellä Emma-poni, joka maaliskuun lopulla varsoi pienen Essin. Lisäksi Koiramäestä löytyy muuli Zikita sekä aasit Mimmi, Sanni ja Alma, joista viimeisin sai ihanan pikkuaasin, Särkän Amelien, 23.6.

Kuitenkaan ponit eivät ihan kaikkina vapaapäivinäänkään vietä aikaa pelkästään aitauksissa, vaan…

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Aamuisin lähdemme isolla joukolla kohti suljettua ja hiljaista huvipuistoa, jossa poneillamme on oma laidun! Siellä ponit pääsevät laukkailemaan sekä syömään ruohoa vapaana. Laidun sijaitsee Tornadon ja Tukkijoen alla.

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Eläintenhoitajilla on vuosien kokemus ratsastamisesta sekä hevosten ja ponien hoidosta, osalla meistä on jopa oma hevonen. Lisäksi yksi työntekijämme on ammatiltaan ratsastuksenohjaaja. Pienimmät meistä ratsastavat poneilla ja isommatkin pääsevät ajamaan. Poni jaksaa vetää perässään enemmän painoa kuin selässään, ja mustat ponit oikein villiintyvät kun pääsevät juoksemaan! Ratsastus- ja ajoretkemme suuntautuvat Onkiniemeen Näsijärven rannalle, jossa on tasainen nurmikenttä. Tällä nurmikentällä poneja voi turvallisesti ratsastaa, ajaa sekä juoksuttaa. Olemme tuttuja jo useiden vuosien varrelta Onkiniemen asukkaille, ja rannalta myös auringonottajat vilkuttelevat meille iloisesti.

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Tietysti ponit pääsevät myös päivittäin ihan vain ja ainoastaan ruohonsyömiselle pyhitetyille retkillekin. Ne tarjoavat mukavan rauhallisen hetken kesäpäivän hälinän keskeltä.

Blogikuva13

Ponien liikuttamisesta pidetään tarkkaa kirjaa ja me eläintenhoitajat vaihtelemme eri liikutusmuotoja. Jos jollain ponilla on ratsastettu muutamana päivänä putkeen, niin seuraavaksi sitten juoksuttamista tai ajoa. Näin turvaamme poneillemme myös ansaitut vapaapäivät! Hevonen on luonnostaan niin liikkuvainen eläin, että pelkkä käyntiliikunta on liian vähäistä lihaskunnon ja muun terveyden ylläpitämiseksi.

Kun Koiramäki sulkeutuu kesän jälkeen, lähtevät ponit talvihoitopaikkaansa pienelle maatilalle Tampereen läheisyyteen, jossa niille on säästetty vielä kokonainen laidun syötäväksi.

Ponit, Koiramäki, Särkänniemi

Kirjoittaja on Koiramäen eläintenhoitaja Johanna.

Tunnisteet: ,