Koiramäen eläimet valmistautuvat joulunviettoon

Julkaistu: 4.12.2014

 
Maisa-possu ihastelee joulukuusta ja rekeä Patruuna von Töttermanin tallissa Koiramäessä.

Joulukuu on Särkänniemen Koiramäessä kiireistä aikaa ja tontutkin vipeltävät nurkissa tavallista enemmän.  Talon väki häärii jokapäiväisissä askareissaan, mutta eläimet ottavat joulun vastaan melko rauhallisesti. Patruuna von Töttermannin tallin lämmössä on mukavaa loikoilla joulua odotellen.

Kaikki eläimet, jotka ulkona tarkenevat, ulkoilevat tietysti päivittäin. Mutta vuohet, kaniinit, kanat ja mikropossut eivät paljoa ulkoilusta talviaikaan piittaa. Aasitkin alkavat hihkua heti auringon laskeuduttua suureen ääneen, jotta talon väki tajuaa päästää heidät sisälle tallin lämpöön. Ulkona vielä pikkupakkasillakin pärjäilevät yötä päivää villasika Maurix, lampaat sekä alpakat, villojensa sekä suojaisien mökkiensä turvin.

Kani ja herkulliset jouluomenat.

Toisin kuin me ihmiset, eivät eläimet voi mässäillä joulun pyhinä mielin määrin, vaan ruoka tarjoillaan pyhinä eläimille samoin kuin arkenakin. Kaikenlaisia pikkuherkkuja Koiramäen eläimille sen sijaan

tarjoillaan pitkin joulukuuta. Kuusenhavuista innostuvat melkein kaikki eläimet, samoin kauralyhteet, omenat ja porkkanat maistuvat kaikille joulun aikaan. Juomavesi tarjoillaan aina lämpöisenä. Kuivattu ruisleipä sekä jokunen piparikin saattaa myös kadota parempiin suihin sukkelasti.

Oman joulukuusen sai myös Maurix-villasika ja hän otti heti kuusen käyttöönsä raahaamalla sen omaan pesäänsä. ”Kelpo materiaalia makuualustaksi”, taisi Maurix tuumia. Maurixilla on muutenkin kova homma joka päivä näin talviaikaan sänkynsä petaamisessa. Heinää pitää olla paljon, ja se asetellaan tarkasti oikeaan järjestykseen jotta nukkuminen on mahdollisimman lämmintä ja mukavaa.

Vanhan kansan mukaan eläimet saavat puhekyvyn jouluyönä. Tallitonttukin laittaa jouluyönä parastaan siivoamalla karsinat putipuhtaiksi, harjaamalla hevoset kiiltäviksi sekä heittämällä kaikille eläimille ripauksen ylimääräisiä heiniä.

 

 

 Villasika Maurix ulkoilemassa Koiramäen kaupungilla.

Koiramäen tallin tonttu kurkkii kattoluukusta, että hevosilla ja talon väellä ovat asiat hyvin.

 

Joulun jälkeenkin eläimet saavat nauttia joitakin erikoisherkkuja, sillä talonväen joulupöydästä jää aina paljon herkkuja yli myös eläimille. Riisi- ja ohrapuuro maistuvat kanoille ja possuille kuten myös rosollin ja laatikoiden jämät.

 

Ruukin Patruuna von Töttermanin tallissa kanoille tarjoillaan joulunaikaan riisipuuroa.

 

Tapaninpäivä on hevosmiesten ja hevosten päivä, ja silloin on aika kunnon rekiajeluille. Silloin lumi pöllyää ja valjakot ottavat leikkimielisesti mittaa toisistaan! Loppiaisena joulukuuset saavat kyytiä, ja hevoset, aasit, lampaat ja vuohet innoissaan ottavat havupuut nakerreltavakseen.

Koiramäen eläinystäviä pääset tapaamaan myös näin joulun alla ja joulun jälkeenkin. Koiramäen joulu on avoinna Särkänniemessä viikonloppuisin 4.1.2015 asti sekä lisäksi keskiviikkona 10.12.2014. Myös itsenäisyyspäivänä pääsee vierailemaan Koiramäessä. Tutustu tarkemmin Koiramäen jouluun nettisivuillamme!

Kirjoittaja on Koiramäen eläintenhoitaja Teija Jokinen.

 

Vuohet nauttivat joulukuusesta vielä joulun jälkeen. Menossa herkkuhetki havujen parissa.

 Pixie-poni ihastuttaa Koiramäen joulun vieraita poniratsastuksessa.

 Sanni-aasi joulutunnelman ytimessä.

Tunnisteet: , ,