Kesä Koiramäessä – mattopyykkiä ja kaarnaveneen ongintaa

Julkaistu: 6.8.2015

Koiramäen kesä on jo pitkällä. Heinätyöt on tehty, ja elonkorjuuta aloitellaan. Itse Lönnrot on ollut tänä kesänä Koiramäessä vieraana, kuunnellut koiramäkeläisten tarinoita ja kirjannut niitä innoissaan ylös. Etenkin Koiramäen lapset Elsa ja Kille ovat olleet oppineesta vieraasta innoissaan, tämä kun tietää niin paljon kaikenlaista. Toisaalta Lönnrot on myös innostunut oppimaan asioita maaseudun nuorisolta. Tässä eräänä päivänä Elsa, Kille ja Maisa-possu ottivat Lönnrotin mukaansa pesemään mattoja. Lönnrot oli kovin ihastuksissaan, kun mikropossu Maisa osasi ihan itse avata matot rullalta sekä kaataa vesisangot mattopesun helpottamiseksi.

Sitä Lönnrot ei tiennyt, että Fiina-emäntä oli ehdottomasti kieltänyt moiset mattojenpesutouhut possun kanssa; hänen kokemuksensa mukaan matoilla on possupesun jälkeen tapana olla vain entistäkin likaisempia. Pian Lönnrot huomasi pakenevansa Elsan ja Killen mukana kohti kanalaa, jotta äiti ei huomaisi moisia pahuuksia tapahtuneen.

Koiramäki, SärkänniemiMaisa-possu kaataa osallistuu taitavasti mattojenpesuun. Elsa on sen itse opettanut.

Koiramäki, SärkänniemiVoi ei, äiti tulee!

Vaikka Lönnrot on mielellään osallistunut kaikkiin maatilan askareisiin, hän on useampaan kertaan yllättynyt siitä, mitä kaikkia tehtäviä Koiramäen hoitoon kuuluu. Esimerkiksi vesimyllyllä, jolla Koiramäen lapsivieraat uittavat mielellään Tuomas-rengin veistelemiä kaarnaveneitä, on veneillä tapana upota myllyn voimasta pohjalle asti. Ensi kertaa haravoidessaan veneitä pintaan Lönnrot totesikin, että ei olekaan ennen haravoinut vesimyllyä. Onneksi innokkaita apulaisia puuhaan löytyy aina, ja Elsa ja Kille pyydystävät kaarnaveneet haavilla taas lasten uitettavaksi.

Koiramäki, SärkänniemiNäin Lönnrot haravoi pohjalle uponneita kaarnalaivoja lasten uitettavaksi.

Koiramäki, näyttelijät, SärkänniemiKesä on parasta aikaa nauttia olosta ja istuskella auringossa!

Puuhaa Koiramäessä tarjoavat myös maatilan eläimet. Iiris-kyyttölehmän Maija-vasikka syntyi kesäkuun lopussa, ja se on kasvanut jo vallan mahdottomasti. Iiris tuottaa maitoa melkoisesti enemmän kuin Maija tarvitsee, joten Fiina-emäntä käy ahkerasti myös lypsyllä. Elsan mielestä Maijan pehmoisesta, kolmivärisestä turvasta tulee mieleen suklaa-mansikka-vaniljajäätelö. Killen mielestä semmoista ei olekaan, mutta lapset ovat päättäneet varmistaa asian Kahvila Von Guggelböön työntekijöiltä, kun menevät seuraavan kerran käymään kaupungissa.

Myös uudet Koiranpennut ovat saapuneet Koiramäkeen. Suloiset sisarukset Martta ja Matu asustavat päivät aitauksessa ja nukkuvat yöt tallissa. Koiranpentujen elämää Koiramäessä käsitellään enemmän viimevuotisessa blogauksessa. Martan ja Matun sukujuurissa on ainakin laikaa, pystykorvaa, saksanpaimenkoiraa ja collieta, joten niistä on tulossa melkoisen veikeän näköisiä pystykorvia. Ainakin tallin työntekijöiden sydämet ne ovat jo sulattaneet!

Maija-vasikka, SärkänniemiIiris-kyytön vasikka Myrskyluodon Maija on kasvanut hurjasti. Maija syntyi 30.6.

Koiranpennut, SärkänniemiUudet koiranpennut Martta ja Matu asuvat Koiramäessä loppukesän.

Koiramäen kesä jatkuu vielä. Päivittäin Koiramäki on avoinna vieraille 16.8. asti ja sen jälkeen viikonloppuisin 22.–23.8., 29.8. ja 5.9. Kannattaa huomioida myös Kesän jatkojen synttäritarjous: 10.–14.8. Koiramäki avautuu klo 15, ja tuolloin yksittäislippu Koiramäkeen maksaa vain 5 € (norm. 15 €). Nyt on siis oiva tilaisuus tulla tutustumaan Koiramäen elämään tai käydä vaikka jo toista kertaa tänä kesänä!

Kirjoittaja on Särkänniemen markkinoinnin kausityöntekijä, sisällöntuottaja Marianna.

Tunnisteet: , ,