Isoveljet valvovat Särkänniemessäkin

Julkaistu: 1.8.2014

Särkänniemen järjestyksenvalvontaa, asiakasopastusta ja toimintaa poikkeustilanteissa hallinnoidaan puiston sisällä Valvomosta käsin. Tämänpäiväisessä blogikirjoituksessa tutustumme puiston toimintaan Valvomossa ja järjestyksenvalvojina työskentelevien kesätyöntekijöiden näkökulmasta.

 Järjestyksenvalvojat toivottavat asiakkaat tervetulleeksi ja valvovat järjestystä alueella.

”Prrrrrrrrrrrrrr!” Herätyskello soi vaativasti. Unelias valvomolainen hieroo silmiään ja katsoo kellotaulua. Herätyskello on vanha ja analoginen, valvomolainen ei edes muista milloin tai mistä on sen saanut. Paristot siihen pitäisi vaihtaa, ettei käy hassusti. Kello näyttää varttia yli viisi. Verhojen raosta näkyy auringonnousun kajo. Päivä on alkamassa.

Valvomolainen hilaa itsensä ylös sängystä ja taapertaa vessaan pesemään hampaitaan. Parranajo on viime päivinä unohtunut, eikä tämäkään ole se aamu, kun partahöylä valvomolaisen ihoa kutittelisi. Hammastahnan piparminttuinen maku vielä suussaan avaa valvomolainen tietokoneen katsellakseen kissavideoita – tv:n lastenohjelmat kun alkavat vasta seitsemän aikoihin. Aamupalaa mutustaessaan valvomolainen tarkistaa vielä linja-autoaikataulut, ettei myöhästyisi töistä. Huvipuistossa ei ole huollon, siivoojien ja puutarhatyöntekijöiden lisäksi vielä ketään, joten ajoissa olisi oltava.

Bussissa istuessaan valvomolainen nukahtaa. Matka kotoa töihin kestää puolisen tuntia, joten siinä on hyvää aikaa korjata hieman lyhyeksi jääneitä yöunia. Pysäkillä pois jäädessään odottaa valvomolaista kaunis auringonnousu Mustalahden yllä. Peilityyni järvi heijastaa puolipilviseltä taivaalta valon suoraan valvomolaisen silmiin. Onneksi tuli aurinkolasit mukaan.

 Valvomosta tarkkaillaan puiston tapahtumia.

Valvomolainen astuu sisään toimistoonsa. Valojen sytyttyä paljastuu yön jäljiltä tunkkainen ja kuuma koppi, josta valvomolainen tekee kotinsa seuraaviksi tunneiksi. Edessään valvomolaisella on nyt kuusi näyttöä, jotka hän vuoronperään avaa, ja alkaa seurailla niistä puiston toimintaa kulunvalvontajärjestelmän ja turvakameroiden avulla. Kaikki on rauhallista. Myös liikenteenopastus tarvitsee aloittaa ja radiopuhelimet laittaa päälle. Vielä voisi tarkistaa, onko työpuhelimessa virtaa. Onhan siinä.

Ensimmäiset tunnit valvomolainen kuluttaa vastaillen asiakkaiden palautteisiin. Niitä riittää. Hyvä, että ihmisillä on sanottavaa. Noin tunti ennen huvipuiston aukeamista ensimmäiset järjestyksenvalvojat tulevat töihin. Hyvin on kuulemma nukuttu ja urheilullisesti tultu polkupyörällä töihin. Mainiota. Tuosta vielä radiopuhelimet, olkaa hyvät. Vielä vajaan tunnin ajaksi valvomolainen syventyy puiston sisäiseen viestintään sekä päivän uutisiin, kunnes loputkin järjestyksenvalvojat saapuvat töihin. Ajallaan. Mainiota.

Parkissa käy tohina. Lahden viereinen parkkialue on jo täynnä avauskuulutuksen kajahtaessa, ja asiakkaita ohjataan ylemmälle pysäköintialueelle. Sää on mitä mainioin. Ei kestä kauaa, että asiakkaita aletaan ohjata P-Hämppiin. Huvipuiston alueella on rauhallista. Muutama lapsistaan eksynyt vanhempi kuulutetaan Valvomon viereiselle ensiapupisteelle. Se on helppo kohtauspaikka, jokainen on tähän asti sinne löytänyt, eikä tämä päivä ole poikkeus. Iloisia jälleennäkemisiä, suuria ja vähän pienempiäkin tunteita on ilmassa, kun lapsi löytää kadonneen isänsä tai äitinsä – joskus jopa molemmat. Radiopuhelimesta kuuluu Tyrskyllä olevan löytötavaraa. Alakentällä kiertelevät järjestyksenvalvojat käyvät poimimassa sen talteen ja vievät Pelitorin lipunmyyntiin. Toivotaan, että tässäkin tapauksessa omistaja löytyy.

 Valvomo tekee yhteistyötä puiston muiden toimintojen kanssa.
Kuvassa valvomolainen Valtteri ja ajolaitevastaava Hanna.

 

Työpuhelin soi. Toimistoilta soitetaan, että järjestyksenvalvojat voisivat toimittaa pari laatikkoa suomenkielisiä Huvittelijan oppaita Näsinneulan aulainfoon. Myös yksi laatikko venäjänkielisiä olisi kiva. Ei kai siinä, pistetään miehet ja naiset töihin. Yksi kutsu radiopuhelimeen riittää, tehtävä hoituu rutiininomaisesti. Kyllä nuo hommansa osaavat.

Kello lähenee puolta yhtä ja iltavuoron valvomolainen astuu jo viilenneeseen toimistoon sisään. Puhutaan aamun tapahtumista. Eipä niitä kauheasti ole. Iltavuorolainen heittää eväänsä jääkaappiin ja sanoo käyvänsä vielä vessassa ennen vuoronsa alkua. Ensiavun oven takaa kuuluu lapsen itkua, mutta se rauhoittuu vähitellen. Mikki Hiiri -laastari taisi tehdä tehtävänsä.

Iltavuoron valvomolainen tulee takaisin ja aamuvuorolainen nousee tuolistaan päästääkseen kollegansa puikkoihin. P-Hämppiin käännytys alkaa, ja iltavuorolainen muuttaa parkkiopasteet osoittamaan lähiparkkipaikkojen olevan täynnä. Molemmat valvomolaiset jäävät hetkeksi seuraamaan parkin tilannetta. Autojono liikkuu hitaasti mutta varmasti. Jokaisen autokunnan opastaminen vie aikaa, sen valvomolaisetkin tietävät.

Kello lyö yksi ja aamuvuoron valvomolaisen työaika päättyy. Päivänjatkot. Aamuvuorolainen kuittaa itsensä ulos ja suuntaa jäätelökojun kautta linja-autopysäkille. Mansikkatuutti maistuu hyvälle. Seuraavana päivänä olisikin vuorossa normaali järjestyksenvalvontavuoro yläalueella. Valvomolainen viimeistelee tuutin ja heittää käärepaperin roskiin. Antaa huomisen odottaa, siihen on kuitenkin vielä hetki aikaa.


Valvomo ja järjestyksenvalvojat hoitavat yhteistyössä puiston muiden toimintojen kanssa tärkeitä päivittäisiä asioita ja poikkeustilanteita. Särkänniemen internetsivuilta löytyy lista asioista, jotka asiakkaankin on hyvä ottaa huomioon Särkänniemi-päivää suunnitellessa. Tietoa löytyy esimerkiksi liikuntarajoitteisuuden vaikutuksesta päivään, henkilökohtaisista avustajista sekä eksymistilanteista.

Kirjoittaja on Särkänniemessä järjestyksenvalvojana ja Valvomossa työskentelevä Oula.

Tunnisteet: