Hurmaavat huvipuistoherkut

Julkaistu: 23.7.2015

Kahvilat, Särkänniemi

Särkänniemestä löytyy kahviloita ja ravintoloita jokaiseen makuun. Päätimme työporukan kanssa linjojen menettämisen uhallakin tutustua kunnolla Särkänniemen herkuttelumahdollisuuksiin – ja jättää tällä kertaa ne perinteisimmät huvipuistoherkut hattaroineen ja popcorneineen väliin. Tutustuimme kolmeen Särkänniemen kahvilatuotekokonaisuuteen, joita olivat Voffelikulma Pelitorilla, Kahvila Von Guggelböö Koiramäessä sekä Ravintola Näsinneula, niin, Näsinneulassa. Joukkoomme kuuluivat projektikoordinaattori Julia, graafinen suunnittelija Janita sekä sisällöntuottaja Marianna.

Kahvilat, SärkänniemiJulia odotti vohvelia Voffelikulmalla melkoisen innokkaana.

Pelitorilla riittää valinnanvaraa

Ensimmäisenä päivänä suuntasimme Särkänniemen huvilaitealueelle, Pelitorin Voffelikulmaan. Janita oli päättänyt jo etukäteen syödä mansikkavohvelin, joka sisältää pehmiksen, kermavaahdon ja suklaakastikkeen lisäksi runsaasti tuoreita mansikoita. Julia kaipasi mieluummin jotain suolaista ja päätyi suolaiseen fetajuustovohveliin, joka sisältää fetan lisäksi vaahterasiirappia, suolapähkinöitä ja vihersalaattia. Pähkinöille allerginen Julia pyysi vohvelinsa poikkeuksellisesti ilman pähkinöitä, mikä tietenkin onnistui. Itse en tuona päivänä kaivannut kovin täyttävää vohvelia, vaan nappasin Pelitorin Peliherkku-kioskista mukaani Troika-pehmiksen, joka on pehmiksen syöjän pieni unelma-annos strösseleineen ja kastikkeineen. Eniten meteliä valintansa täydellisyydestä piti Janita, joka kehui annostaan vuolaasti läpi syömisen.

Pelitorilta löytyy monenlaisia ruokapisteitä iloisessa sopusoinnussa alueen laitteiden ja pelien kanssa, eli paikka sopii hyvin perheelle, jonka jäsenet kaipaavat huvipuistolta hieman eri asioita: pienet lapset juoksevat laitteesta toiseen, isommat pelailevat pelejä, ja vanhemmat istuvat kahvilla sovitussa tukikohdassa – mikäli eivät itse innostu pelailemaan ja laitteiden kyytiin. Viihdyimme Julian ja Janitan kanssa mainiosti Pelitorin värikkäässä ja iloisessa tunnelmassa, jota riemukkaat kiljadukset entisestään piristivät.

Pelitorin kahvilat ja herkkupisteet
Missä? Huvilaitealueen paraatipaikalla Pelitorilla.
Miljöö: Vauhdikkaan riemukas. Tohinaa riittää, mutta pöydät tarjoavat myös rauhaa hieman erillään suurimmasta menosta.
Kenelle? Vanhemmalle, joka tahtoo seurata jälkikasvun huvittelua kahvikupposen tai herkuttelun merkeissä, sekä lapsille, jotka tankkaavat huvittelun lomassa.
Mihin nälkään? Mihin vain: Voffelikulma vohvelien nälkään, Pelitorin Snacks isoon nälkään, Torikahvila pikkunaposteltavan tarpeeseen ja Peliherkku sekä Pelitorin laku mukaan otettavien herkkujen himoon.

Kahvilat, SärkänniemiTäydellinen mansikkavohveli sisältää oikeita, tuoreita mansikoita, pehmistä, kermavaahtoa ja suklaakastiketta. Täytteissä ei toden totta ole säästelty. 5/5, vakuutti Janita.

Kahvilat, SärkänniemiFetavohveli sopii suolaisennälkään, Troika-pehmis taas auttaa makeannälkään. Hyvin maistuivat.

Viehättävä Von Guggelböö hurmaa

Seuraavalla kerralla valitsimme kokeeksi rauhallisemman paikan ja kipusimme Koiramäen kaupunkiin Kahvila Von Guggelbööhön. Guggelböö on saletisti Tampereen kaunein kahvila romanttisine sisustuksineen, eikä sen sijainti keskellä Koiramäen kaupunkia, Raatihuonetta vastapäätä, ainakaan vähennä pisteitä. Kahvila Von Guggelböö on viimeistä piirtoa myöten sisustettu ja huolellisesti ja hyvällä maulla viimeistelty kokonaisuus, jossa kaikki pöydistä ja tapeteista aina suloisiin syötäviin ja teenjuojille tarjolla oleviin teepalloihin asti sopii yhteen. Kahvilassa on lounasaikaan tarjolla myös lohikeittoa, mutta me keskityimme nyt luonnollisesti herkutteluun.

Kahvilat, SärkänniemiKahvila Von Guggelböön viehättävät leivonnaiset vievät kielen mennessään.

Kahvilat, SärkänniemiKuvassa onnellinen sisällöntuottaja suklaisen moussekakun kimpussa.

Tällä kertaa minä valitsin suklaakakun, Julia päätyi mustikkapiirakkaan ja Janita herkutteli valtavalla, suklaisella kääretorttupalalla. Voin vakuuttaa, että moussemainen, supersuklainen kakku vei ainakin tämän toivottoman suklaafanin kielen mennessään. Janita kehui erityisesti sitä, että kääretorttupala ei ollut liian makea vaikka siltä hieman näyttikin, ja Juliankin mielestä mustikkapiirakka oli juuri niin vanhanaikaisen herkullinen kuin mustikkapiirakan kuuluukin. Janitan ja Julian kanssa äidyimme kilpaa kehumaan omia herkkujamme, ja lopulta päädyimme jakamaan kukin herkkumme kolmeen osaan todistelumme tueksi. Hyvältä maistuivat, jokainen.

Valinnanvaraa Guggelböössä riittää, ja nytkin maistamatta jäivät muun muassa suolaiset lohileivät, kuivakakut, pullat (jotka on koristeltu esimerkiksi mantelilastuilla ja vaahtokarkeilla) sekä haukkumunkit. Valintoja ei todellakaan tarvinnut harmitella, mutta epäilen, että päädymme tekemään Guggelböössä uusintakierroksen vielä tämän kesän aikana.

Kahvila Von Guggelböö
Missä? Koiramäen kaupungissa, Raatihuonetta vastapäätä.
Miljöö:  Viehättävä ja maalaisromanttinen. Tarjolla sekä kahvilan kaunis sisätila että suloinen terassi pienine huvimajakatoksineen.
Kenelle? Rauhaa tai hengähdystaukoa kaipaaville, kakkujen ja pullien ystäville.
Mihin nälkään? Lounaan, kahvitauon tai jälkiruoan nälkään sekä välipalaa etisiville. Myös jätskihampaan kolotukseen.

Kahvilat, SärkänniemiVaikka Guggelböön hempeänromanttinen miljöö ei noin niin kuin ulkonäön puolesta tarjonnut ihan oletettavinta tunnelmaa Janitalle, graafikko vakuutti viihtyvänsä hyvin.

Kahvilat, SärkänniemiJulia herkutteli perinteisen maukkaalla mustikkapiirakalla.

Kahvilat, SärkänniemiKaikki halusivat osansa kääretortusta, joten se piti jakaa osiin.

Ravintola Näsinneula tekee arjesta juhlaa

Seuraavalla kerralla päätimme pistää hommat isolleen ja nostaa herkuttelun aivan uudelle tasolle. Löysimme itsemme Ravintola Näsinneulasta, 124 metrin korkeudella pyörivästä ravintolasta. Ravintola Näsinneula soveltuu hyvin myös huvipuistovieraille, jotka tahtovat lounastaa huipulla: kolmen ruokalajin kesämenu ei kuluta koko huvittelupäivää tai kesälomabudjettia. Me tahdoimme vain herkutella ja käydä kahvilla, ja Ravintola Näsinneula sopii toki mainiosti myös siihen tarjoten kahvin kaveriksi huikeita jälkiruokia.

Kahvilat, SärkänniemiMansikkaa ja ranskankerma-sitrussorbettia -niminen jälkiruoka sisälsi myös esimerkiksi vaahtokarkkia ja minttumarenkia.

Kahvilat, SärkänniemiAllekirjoittanut nautti uskomattoman herkullisen annoksen tyrnipossettia ja luomusuklaata. Parempi kuva vuosisadan jälkiruoasta löytyy aivan blogauksen alusta.

Kahvilat, SärkänniemiJulia testasi Kesämenuun kuuluvan Pieni makea -nimisen jälkiruoan, joka vaihtelee hieman päivän mukaan. Pieni mutta ah, niin herkullinen.

Ravintola Näsinneulan tarjoamat huikaisevat maisemat sekä huippuravintolan palvelu tekivät kahvitteluhetkestä unohtumattoman – puhumattakaan nauttimistamme jälkiruoista, jotka saivat testiryhmämme haukkomaan henkeään. Miten voi mikään olla näin hyvää, pyöri mielessäni sekavana ajatusmattona läpi syönnin. Maistelimme toki taas toisiltamme, vaikka ainakin minä suhtauduin tyrnipossettiini niin mustasukkaisesti, etten olisi suonut kenenkään saavan annoksestani lusikallistakaan. Kun syönnin jälkeen päähäni pälkähti spontaani ajatus, voisin nuolla lautasen puhtaaksi, tiesin, että nyt ollaan herkuttelun ytimessä. Tiedostavampi osa minua onneksi esti moisen vulgäärin tapahtuman ennen sen pääsyä toteutukseen. Siinä olisikin ollut etikettivirhettä taas muutamaksi vuosikymmeneksi eteenpäin.

Pöytiintarjoilun vuoksi kahvihetki Neulassa vie varmasti pidemmän ajan kuin muualla puistossa, mutta mikäli herkuttelulle on valmis antamaan aikaa, se palkitsee ruhtinaallisesti. Ravintola Näsinneula on avoinna päivittäin vähintään klo 23 asti, joten Särkänniemen sulkeutuessa päivää voi tulla myös jatkamaan Näsinneulaan kaikessa rauhassa.

Ravintola Näsinneula
Missä? Näsinneulan näkötornin yläkerrassa, 124 metrin korkeudessa.
Miljöö:  Kuninkaallinen, huimaava niin maisemien, palvelun kuin ruoankin puolesta.
Kenelle? Kaikille, jotka tahtovat tehdä arjesta juhlaa.
Mihin nälkään? Tavallisesti pitkän kaavan mukaisena illallisravintolana tunnettu Neula kunnostautuu myös huvipuistovieraiden lounaspaikkana sekä kahvittelijoiden herkkukeitaana.

Kahvilat, SärkänniemiNaurettavan hyvää!

Kirjoittaja on Särkänniemen markkinoinnin kausityöntekijä, sisällöntuottaja Marianna.

Tunnisteet: , , ,