Delfiinien uusi koti Attica Parkissa

Julkaistu: 28.9.2016

Särkänniemen delfiinit Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti siirrettiin uuteen kotiin Kreikan Attica Zoological Parkiin 28. elokuuta 2016. Delfinaarion lopettamispäätös ja siihen liittyvä päätös etsiä delfiineille uusi koti toisesta eurooppalaisesta delfinaariosta tehtiin jo lokakuussa 2015. Attica Parkin valintaan ja delfiinien siirtoon liittyviin kysymyksiin vastataan kattavasti Delfinaarion sivulla.

Siirto oli huolellisesti suunniteltu, ja siihen alettiin varautua jo ennen kuin siirtopaikka oli edes tiedossa: delfiinien sopeuttaminen esimerkiksi veden lämpötilojen vaihteluun alkoi jo viime talvena. Huolellisesta suunnittelusta ja varautumisesta huolimatta eläinsiirtoihin liittyy aina riskejä, ja siirto jännitti Särkänniemen väkeä etukäteen.

Särkänniemi, delfinaario, Attica Park, Veera, Delfi, Leevi, Eevertti, delfiinit, siirto

Leevi kuvattuna tiistaina 20.9.2016 Attica Parkissa.

Kaikeksi onneksi siirto sujui paremmin kuin kukaan uskalsi toivoa. Kaikki delfiinit olivat heti Attica Parkissa altaaseen päästyään virkeitä ja nälkäisiä, kommunikoivat toisilleen ja tutuille hoitajilleen ja suhtautuivat uteliaasti uuteen ympäristöönsä sekä viereisessä altaassa niitä tiiraileviin toisiin delfiineihin. Ensimmäisinä päivinä uusiin olosuhteisiin ulkona hellelämpötiloissa totuteltiin vain tutulla porukalla Attica Parkin pienessä altaassa. Kun kaikki sujui hienosti, laumat uskallettiin yhdistää.

Portit altaiden välillä avattiin lauantaina 6. syyskuuta. Delfiinit lähtivät heti uimaan yhdessä. Pääaltaan sijaan ne suuntasivat pienempiin altaisiin, joissa oli tiivis tunnelma tehdä tuttavuutta. Uudet urokset Limas, Nojus, Ekinox ja Naska olivat kiinnostuneita Veerasta, lauman ainoasta naaraasta, ja yrittivät päästä sen vierelle, mutta Delfi piti pintansa Veeran ainoana kavaljeerina. Pieni uhittelu riitti osoittamaan, ketkä ovat lauman johtajat: alfanaaras Veera piti asemansa pomona, ja Delfi, Leevi ja Eevertti tulevat perässä. Hierarkiassa seuraavana ovat Limas ja Nojus, ja nuorimmat ja pienikokoisimmat Ekinox ja Naska pitävät perää.

Särkänniemen “pojat” Leevi ja Eevertti ovat uusiin laumatovereihin verrattuna aikamiehiä: vuonna 1993 syntynyt Leevi on jo 23-vuotias ja vuonna 1996 syntynyt Eeverttikin kaksikymppinen. Attican aiemman delfiinilauman johtaja Limas on niihin verrattuna 13-vuotias pikkupoika, ja Ranskasta saapuneet 6-vuotias Ekinox ja 5-vuotias Naska vasta junioreja ovatkin. Delfiinit tulevat uudessa laumassaan mainiosti toimeen. Leevi ja Eevertti viihtyvät erityisen hyvin uusien pikkupoikien seurassa (taitaa olla mukavaa kun ei tarvitse olla enää pienin), mutta onpa vain Naska ja Ekinoxkin nähty päiväunilla äitihahmo-Veeran kyljessä.

Särkänniemi, delfinaario, Attica Park, Veera, Delfi, Leevi, Eevertti, delfiinit, siirto

Eevertti ja Leevi Attica Parkissa 20.9.2016.

allas2

Särkänniemen pääkouluttaja Sari viettää aikaa vedessä eläinten kanssa. Kuvassa etualalla Veera.

Viime aikoina Attica Parkissa on harjoiteltu esimerkiksi koko pääaltaan alueella uimista perimmäistä reunaa myöten. Delfiinit ovat toistaiseksi viihtyneet paremmin pienissä altaissa ja pääaltaan niitä lähemmässä päässä. Attica Parkin pääallas on paljon isompi kuin ne altaat, joihin Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti olivat Särkänniemessä tottuneet. Pikku hiljaa isokin allas tulee kuitenkin tutummaksi toistuvien harjoitusten kautta. Samalla tutuiksi tulevat uudet kreikkalaiset kouluttajat.

Koko pääaltaan käytön lisäksi viime päivinä Attica Parkissa on harjoiteltu myös lasin edessä suoritettavia tehtäviä, joita delfiinit tekivät paljon Särkänniemessä. Attica Parkissa koko pääaltaan etureuna ei ole lasia samaan tapaan kuin Särkänniemessä, vaan lasisia kohtia on kaksi. Myös etäisyys yleisöön on Attica Parkin opetuksellisten esitysten aikana pidempi kuin Särkänniemen näytösten aikana.

Särkänniemen delfiinit ovat osallistuneet Attica Parkin opetuksellisiin esityksiin siitä asti kuin laumat yhdistettiin. Eläimiä ei enää tarvitse pitää porttien takana erossa toisistaan, vaan ne ovat samassa tilassa ja osallistuvat siis kaikki esityksiin. Delfiinit eivät tee eroa siitä, onko niiden leikkihetkeä seuraamassa yleisöä vai ei, vaan tekevät kouluttajien pyytämiä tehtäviä niin tahtoessaan.

Särkänniemi, delfinaario, Attica Park, Veera, Delfi, Leevi, Eevertti, delfiinit, siirto

Särkänniemi, delfinaario, Attica Park, Veera, Delfi, Leevi, Eevertti, delfiinit, siirto

Veera kuvattuna Attica Parkissa tällä viikolla.

Kolmessa viikossa delfiinien sopeutuminen saatiin vaiheeseen, johon pääsyyn arvioitiin menevän kuukausia. Tästä sekä Särkänniemessä että Attica Parkissa ollaan todella iloisia. Siirtopäätös oli vaikea ja haikea, mutta tähänastiset tulokset osoittavat, että se oli myös oikea. Särkänniemessä harvenevaa laumaa ei olisi voinut pitää loputtomiin.

Siihen ei tietenkään voida tuudittautua, että uutiset ovat ikuisesti positiivisia. Attica Parkissa ja Särkänniemessä tiedostetaan se, että joskus eläimet tulevat kuolemaan. Tämä on edessä väistämättä, ja silloin kerromme siitä kuten delfiinien kuolemista tähänkin asti. Delfiinit elävät keskimäärin arviolta 27-vuotiaiksi, eli vuonna 1978 syntynyt Veera ja vuonna 1980 syntynyt Delfi ovat jo “jatkoajalla” yli 35 vuoden iällään. Tällä hetkellä nämä Attica Parkin uudet senioritkin ovat terveitä, voivat hyvin ja nauttivat auringosta.

Särkänniemen delfiininkouluttajat ovat Attica Parkissa parin kuukauden ajan. Kouluttajat ovat ensimmäisten viikkojen aikana lähettäneet Suomeen jaettavaksi kuva- ja videomateriaalia delfiinien sopeutumisesta ja ensimmäisistä viikoista uudessa kodissa. Kun suomalaisia kouluttajia ei enää lokakuun jälkeen ole paikalla, ei uutta materiaalia delfiineistäkään tulla enää saamaan jatkuvasti. Tiedotusvastuu siirtyy Attica Parkille askel askeleelta sitä mukaa kuin Attica Parkin henkilökunta ottaa vastuulleen myös delfiinien hoidon ja kouluttamisen.

Särkänniemi, delfinaario, Attica Park, Veera, Delfi, Leevi, Eevertti, delfiinit, siirto

Delfi Attica Parkissa 20.9.2016.

Särkänniemi, delfinaario, Attica Park, Veera, Delfi, Leevi, Eevertti, delfiinit, siirto

P.S. Särkänniemen delfiininkouluttajia on paikalla Kreikassa ainakin lokakuun loppupuolelle asti. Jos satut vierailemaan Attica Parkissa, kerro delfinaarion henkilökunnalle olevasi Suomesta. Delfiininkouluttajamme tulevat mielellään tapaamaan suomalaisia vieraita ja juttelemaan delfiinien sopeutumisesta!

Tunnisteet: ,