Animal training workshop Uppeluksessa

Julkaistu: 4.11.2014

Viikonloppuna Särkänniemen Delfinaariossa kokoontui värikäs joukko eläinten ystäviä. Mukana oli eläinalan ammattilaisia, opiskelijoita sekä muuten vaan eläinten oppimisesta ja koulutuksesta kiinnostuneita henkilöitä. Eläinten kouluttamisen huippuammattilaiset Precision Behaviorin Thad Lacinak ja Angi Millwood pitivät kaksipäiväisen Workshopin eläinten koulutuksesta. Thad ja Angi ovat toimineet eläintenkoulutuksen konsultteina yli kuudessakymmenessä merinisäkäs- ja eläinpuistossa yli kahdessakymmenessä maassa, mukaan lukien Särkänniemen Delfinaario. He ovat myös kirjoittaneet useita julkaisuja eläintenkoulutuksesta.

 

Angi Millwood ja Thad Lacinak

Kurssi oli mahtava tietopaketti eläinten oppimisesta. Operantin ehdollistamisen pääperiaatteet selviksi. Positiivisen vahvisteen oikea-aikainen käyttö saa eläimen oppimaan nopeasti, mitä sen kannattaa tehdä. Esimerkeissä käytettiin paljon eläintarhaeläimiä ja niiden koulutusta sekä virikkeellistämistä. Eläintarhaoloissa on tärkeää, että eläimet saavat virikkeitä. Koulutus on parasta virikettä mitä eläin voi saada. Eläimet voivat tarhaoloissa (tai kotona) paljon paremmin,  mikäli niille järjestetään haasteita ja elämä on monipuolista ja yllätyksellistä.

 

 Kaikki lelut yhtäaikaa altaassa aiheuttivat delfiineissä vipinää.

Delfiinien ja hoitajien väliset leikkituokiot olivat mukavaa katseltavaa

Hyvää suhdetta eläimeen korostettiin. Sen eteen täytyy tehdä paljon työtä ja se vaatii paljon aikaa, mutta luottavainen suhde ihmisen ja eläimen välillä on molemmin puolin hyvin palkitsevaa. Positiivisena vahvisteena annettavan palkkion ei tarvitse aina olla herkkupala tai ruokaa. Myös rapsuttelu, hieronta, leikkiminen, lelu tai melkein mikä vaan mistä eläin pitää, toimii palkintona.

 

Luennot järjestettiin vedenalaisessa auditorio Uppeluksessa, missä delfiinit kävivät välillä lasin takana moikkailemassa kurssilaisia. Luentojen välillä pääsimme seuraamaan delfiinien koulutusta, virikkeellistäviä leikkituokioita sekä hoitotoimenpiteitä. Näimme näytöksen, joka on yksi päivän monista eläinten virikkeellistämistapahtumista. Erona muihin tapahtumiin on vain yleisö.

 

Näytös on vain yksi leikkituokio muiden joukossa.

Vain mielikuvitus on rajana silloin, kun eläimille keksitään uusia virikkeitä.

 

Toisen koulutuspäivän yhtenä aihekokonaisuutena olikin koulutuksen käyttö hoitotoimenpiteiden helpottamisessa. On kaikille eläimille todella paljon mukavampaa ja stressittömämpää, mikäli ne on koulutettu positiivisen vahvisteen avulla antamaan itsensä rokotettavaksi tai vaikkapa kyntensä leikattavaksi. Tällöin ei hoitotoimenpiteissä tarvitse käyttää jahtaamista, kuonokoppia tai väkisin kiinni pitämistä.

 

 Eläimen punnitseminen on helppoa kun se on siihen opetettu positiivisen vahvisteen  avulla.

 

Oli todella hienoa nähdä läheltä delfiinien ja niiden hoitajien välistä vuorovaikutusta. Delfiinit olivat todella motivoituneita ja hieno suhde hoitajien ja niiden välillä on aivan mahtavaa katseltavaa ulkopuoliselle.

 

  Myös ultraus sujuu vaivatta kun sitä on treenattu usein.

Kirjoittaja on Särkänniemen Koiramäen eläintenhoitaja Teija Jokinen

Tunnisteet: ,