Neulan kummitus feat. luvalliset karkit ja kepposet

Julkaistu: 9.11.2016

_hattara

Vieraileva blogaus: kirjoittaja on Särkänniemen entinen kesätyöntekijä, kahden lapsen äiti Eeva Salminen. 

Tunnustan. Kun teimme lähtöä Koiramäen Kummitusjuhlaan, mietin hiljaa mielessäni minkälaista olisi, jos olisimmekin matkalla jo Koiramäen jouluiseen Kuusijuhlaan. Maa oli pimeiden päivien jälkeen ihanan valkoinen ja kotimme lähellä sijaitsevalle hautausmaalle jätetyt kynttilät toivat mieleen enemmänkin aattoillan kuin pyhäinpäivän. Takapenkin kaksi Särkkä-fania katkaisivat kuitenkin hiutaleiden kanssa kilpaa leijailevat joululaulut kuin seinään, kun saimme auton parkkiin. ”Hei katsokaa! Näsinneulassa on kummitus!”  O-ou. Nyt alkoi itselläkin vähän jännittämään, mitäköhän kaikkea kammottavaa ilta pitääkään sisällään. 🙂

Kummitusjuhlissa oli varmistettu, että valojen ja kynttilöiden tuoma tunnelma oli maksimikäytössään, koska tapahtuma sijoittui marraskuun takuuhämärään iltaan klo 16-20. Pidän onnistuneista yksityiskohdista ja nyt täytyy antaa täydet pisteet kummitusjuhlien lavastus-väelle. Heti Koiramäen suuntaan tallustellessa lapset ihmettelivät, mikseivät kesällä huomanneet, että Koskiseikkailun vieressä on hautausmaa! Kivet ja muistokynttilät toivat hauskan karmivaa tunnelmaa, kuten myös siellä täällä tuulessa heiluvat kasvottomat kummitusten riekaleet ja muut hirvitykset. Ehkä sydän tykyttäisi enemmänkin, jos ei tietäisi olevansa oikeasti turvassa tutuissa Kunnaksen maisemissa.

kummarikuvia

Seitit, kurpitsat ja kummitukset olivat vallanneet Koiramäen

Samalla kun aikuiset saivat ihastella visuaalisia detaljeja, oli selvää, että kyseessä oli koko perheen tapahtuma ja joka lapsi oli illan odotetuin vip-vieras. Juhlat olivat sopivalla tavalla ”hirwittävät”, mutta kuitenkin turvallisen satumaiset. Moni 2000-luvulla syntynyt tietää jo Jenkkilästä perityn trick or treat-perinteen, mutta harva päätyy kuitenkaan toteuttamaan namikeräystä kotikulmillaan. Koiramäen Kummitusjuhlissa herkkua sai kuitenkin luvan kanssa kerätä, sillä kävijöiden oli mahdollista hankkia 5 euron arvoinen ”Karkkia tai Kepponen”-pussukka.

karkkikeppos

Hintaan kuului narunvedon lisäksi varmat tärpit siitä, mistä ja keneltä karkkia kannatti käydä etsimässä ja tämä jos mikä leikki oli 4-ja 7-vuotiaiden poikiemme ehdoton suosikki! Jopa jännittävää hahmoa, Kreivi Drakkulaa uskallettiin nykäistä hihasta namien toivossa. Kyseinen linnanherra olikin ainoa, joka pilke silmäkulmassa pyysi lapsilta vastapalkaksi pientä kepposta! Lasten säikäyttely-näytteet kelpasivat jäynästä, ja niin taas jatkettiin matkaa suut entistä makeampina.

_naytelma
“..And yes this is Thriller..!” Eikun kummitustanssit Koiramäen tapaan 🙂

Drakkulasta ei voida muuten puhua mainitsematta kummitustansseja! Siinä missä lapset saivat kiksit Drakkulan ja kummitusten vetämistä tansseista, sai aikuinen hymyn huulille (ja tahdin rytmijalalle) ”Ghostbusters” ja ”Thriller”-ääniraitojen klassikkotunnelmista. Jälkimmäistä numeroa seuratessa rupesi jo odottamaan, milloin Michael Jacksonin legendaarisen musiikkivideon zombiet kömpisivät esiin haudoistaan, mutta myönnetään, että ne sopisivat paremmin vähän vanhempien kävijöiden hirvitysjuhliin.

tulishow_

Pihamaalla riitti näkemistä ja tekemistä runsaasti, mutta raikkaassa -5 asteessa mahdollisesti palelevia (lähinnä aikuisia) kävijöitäkään ei oltu unohdettu. Mahdollisesti liian keposissa vaatteissa liikkeelle lähtenyt väki saikin hakea lämpöä isojen roihujen ja makkarapisteiden lisäksi sisältä mm. Noidan tuvasta ja Ällöhuoneesta, jossa kaikki yököttävä oli kouriintuntuvasti purkissa tarjolla. Joku voi vaan kuvitella, kuinka innoissaan pienet pojat tunnustelevat ”aivoja” ja ”limaa” – saatikka haluavat haistaa purkkia, joka lupaa ”ällöttäviä tuoksuja.”

leivokset

Kahvila von Guggelböön herkkuja

Lämpöisin tunnelma löytyi kuitenkin tälläkin Koiramäki-visiitillä lempparistani, Kahvila Guggelbööstä, jossa olisi ollut lohikeittoakin nälkäisille tarjolla. Ei siis olisi tarvinnut huolehtia iltaruuan lähestymisestä – jos siis ruhtinaallista karkkipäivää viettävät juhlijat olisivat malttaneet keittoa syödä.
Koiramäen Kummitusjuhla oli upean luovalla otteella toteutettu ja huomasin usein miettiväni, että kaikkea ne ovatkin taas keksineet! Noitina, kammotuksina ja Koiramäen hahmoina esiintyvä henkilökunta oli sisäistänyt hyvällä otteella roolinsa kävijöiden viihdyttäjinä ja ottivat etenkin pikkuväen lämpimästi mukaan meininkiin. Näin ollen ei tullut oloa, että olimme lasin takaa katsomassa tapahtumaa, vaan osana illan satua. Tätähän me usein haemme: aitoja tunteita herättäviä elämyksiä ja jännittävän odottavaa tunnetta siitä, mitä seuraavan nurkan takaa löytyy.

_noita

Laadukkaasti toteutettu Koiramäki täydentää Särkän ympärivuotista tarjontaa ja tuo paikan ystäville uusia perinteitä fiilisteltäväksi. Voi hyvinkin olla, että aikuisina poikamme muistelevat kuinka ”syksyn kliimaksi oli jännittävät kummitusjuhlat ja etenkin se Karkkia ja Kepponen-kierros.” Jouluihmisenä odotan itse eniten niitä Koiramäen tunnelmallisia Kuusijuhlia, mutta ilta jätti odottavan fiiliksen myös jatkoa ajatellen: kummitusjuhlat loihtineella Särkänniemen porukalla on varmasti paljon ideoita takataskussaan koko perheen viihteeksi. Seuraan uteliaana tilannetta – mutta ensin joulukuussa Guggelböön riisipuurolle.

Koiramäen joulua vietetään 3.12.2016-8.1.2017. Tervetuloa leikkimään, laulamaan, askartelemaan, tapaamaan eläimiä ja herkuttelemaan! Koiramäen jouluun kuuluvat ennen joulua viikonloppuisin vietettävä Koiramäen kuusijuhla sekä joulun pyhien jälkeen loppiaisen yli jatkuva Koiramäen joululoma.