kotigalaksimme | rakenne | liikkuminen | synty

Linnunrata, kotigalaksimme


Kuva: © NASA

Tietoa Linnunradasta

Ikä 13,5 miljardia vuotta
Massa satoja miljardeja (jopa 1000 mrd) kertaa Auringon massa
Tähtien lukumäärä satoja miljardeja
Halkaisija n. 100 000 valovuotta
Paksuus 3000 valovuotta
Keskuspullistuman paksuus 25 000 valovuotta
Auringon etäisyys keskustasta n. 28 000 valovuotta
Auringon kierrosaika Linnunradan ympäri n. 240 miljoonaa vuotta

 

Maailmankaikkeudessa osoitteemme on Linnunrata

Käsityksemme maailmankaikkeudesta on viimeisten satojen vuosien aikana muuttunut merkittävästi. Aikoinaan maapalloa pidettiin maailmankaikkeuden keskipisteenä. Nykyisin tiedämme, että maapallo ja muu aurinkokunta kuuluu Linnunratajärjestelmään, jossa maapallo on yhtä häviävän pieni osanen kuin hiekanjyvä hiekkarannalla. Linnunrata puolestaan on ainoastaan yksi miljoonista maailmankaikkeudessa matkaavista galakseista.

Linnunratagalaksiin kuuluu satoja miljardeja tähtiä, joista yhtenä tuikkii oma Aurinkomme. Linnunradan tähdet muodostavat litteän, kiekkomaisen, keskustan ympäri pyörivän järjestelmän, jolloin kiekon keskitason suunnassa voi nähdä lukemattomia tähtiä. Näiden tähtien valo sulautuu yhtenäiseksi himmeäksi hohteeksi, jonka voimme nähdä selkeänä ja kuuttomana yönä taivaankannen yli kaartuvana Linnunradan vyönä.

Paljaalla silmällä maapallolta voi nähdä vain kolme muuta galaksia: pohjoisella pallonpuoliskolla on näkyvissä Andromedan galaksi, eteläisellä pallonpuoliskolla puolestaan Suuri ja Pieni Magellanin pilvi.

Tähtiakatemia 98
kotigalaksimme | rakenne | liikkuminen | synty